În perioada 14-19 noiembrie, la Școala Gimnazială „Sfântul Ierarh Nicolae”-Bucu, județul Ialomița, s-a desfășurat campania „Săptămâna legumelor și a fructelor donate”, în cadrul Strategiei naționale de acțiune comunitară. Prin această activitate, voluntarii au avut prilejul de a dărui cu mult drag și bucurie din roadele toamnei unor familii și persoane vârstnice care au nevoie de sprijin, beneficiari ai Protopopiatului Slobozia. Prezent la activitate, părintele protopop Laurențiu Cioranu a felicitat gestul micilor voluntari, îndemnându-i să își păstreze bunătatea și să înmulțească fapta cea bună pe tot parcursul vieții. Elevii au fost îndrumați să spună ce reprezintă pentru ei voluntariatul și ce simt atunci când dăruiesc.
Zece ani de filantropie la Parohia Vii din Oradea
La Parohia Oradea-Vii din Protopopiatul Oradea s-a marcat în 2 octombrie, în prezența Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, împlinirea a 10 ani de când se desfăşoară proiectul social-filantropic „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe”, organizat prin implicarea preotului Gheorghe Nemeş.
Proiectul a fost iniţiat de parohia orădeană cu prilejul primei vizite în Eparhia Oradiei a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, în cadrul căreia a poposit și la biserica Parohiei Oradea-Vii, în 18 septembrie 2010.
Împreună cu aniversarea programului filantropic au mai fost sărbătoriţi 20 de ani de la construirea așezământului pastoral-cultural și social-filantropic „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din proximitatea bisericii parohiale, în timp ce locaşul de cult a împlinit de curând 82 de ani de la sfinţirea pietrei fundamentale de către Episcopul Nicolae Popovici al Oradiei.
Cu prilejul acestor evenimente, a avut loc o întâlnire festivă a comitetului de susţinere a proiectului social-filantropic „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe”, la Centrul social-cultural „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al Parohiei Oradea-Vii. În contextul crizei sanitare actuale, evenimentul s-a desfășurat într-un cadru mai restrâns față de anii anteriori. Au participat Preasfinţitul Părinte Episcop Sofronie, preoţi consilieri de la Centrul eparhial al Episcopiei Oradiei, slujitori de la parohie, susținători ai proiectului filantropic, credincioși voluntari și beneficiari ai programului.
Ierarhul a săvârşit slujba de Te Deum în Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” şi un parastas pentru pomenirea celor care s-au implicat în proiect și care au trecut în veșnicie.
Preasfinţitul Părinte Episcop Sofronie i-a felicitat, cu acest prilej, pe cei care se implică în organizarea programelor filantropice ale parohiei, în frunte cu părintele Gheorghe Nemeș.
„Ceea ce faceți dumneavoastră aici, în special de 10 ani încoace, este o mare binecuvântare pentru orașul în care trăim, pentru zonă, pentru colțul acesta de țară și de lume. Pentru că, să știți, atunci când oamenii vor uita să mai poarte de grijă unii altora, vor veni sfârșitul, mânia și judecata lui Dumnezeu. Părintele profesor Dumitru Stăniloae spunea că atât timp cât mai există rezerve de bunătate în omenire încă nu este sfârșitul aici, deși semnele le vedem. Da, dragii mei, aceasta faceți voi, aici, înconjurându-i cu dragoste pe preoții care vă inspiră, ei la rândul lor fiind insuflați de Duhul Sfânt, să faceți binele de care sunteți în stare, pentru ca frații cei preamici ai lui Hristos Domnul, în care El Se ascunde tainic, să nu ducă lipsă de nimic”, a spus ierarhul.
La final, preotul Gheorghe Nemeș, iniţiatorul şi preşedintele comitetului de susţinere a proiectului, care este şi coordonatorul sucursalei parohiale a Asociației Filantropia a Episcopiei Oradiei, a oferit diplome de apreciere colaboratorilor.
Scopul proiectului filantropic este sprijinirea persoanelor nevoiaşe, cu diferite dizabilităţi, bolnave şi fără posibilităţi. Ajutoarele oferite constau în hrană caldă și rece oferită zilnic, îmbrăcăminte, medicamente, bunuri de folosinţă casnică, produse sanitare, cărucioare pentru cei cu dizabilităţi, precum şi sume de bani, toate furnizate acasă, la beneficiari, de către voluntarii din parohie. Începând cu anul 2013 au fost acordate burse pentru studenţii şi elevii cu rezultate deosebite la învăţătură.
Serviciile sociale oferite de Parohia Oradea-Vii au fost incluse în rețeaua de servicii a Asociației Filantropia a Episcopiei Oradiei și, astfel, sucursala beneficiază de un cadru legal, acreditat, care contribuie și beneficiază de avantajele muncii în rețea de servicii sociale. În comitetul de inițiativă al sucursalei parohiale activează peste 30 de credincioși din parohie, iar peste 100 de credincioși au răspuns la apelul preotului coordonator și al comitetului de inițiativă. Fondurile de susţinere a proiectului „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe” provin din donaţiile credincioşilor din Parohia Oradea-Vii.