Cartea „Preoți ortodocși bănățeni cu Sfânta Cruce sub tricolor - Decembrie ´89”, avându‑l ca autor pe părintele Ionel Popescu, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Timișoarei, a fost tipărită cu
Iasim Neagu, ieroschimonahul înveşmântat în mantia smereniei
Părintele Iasim Neagu s-a născut la 2 august 1913 în comuna Ciumaţi, jud. Prahova, în familia lui Nicolae şi a Mariei Neagu, creştini dreptslăvitori, care s-au îngrijit cu responsabilitate de educaţia copiilor. A fost ultimul dintre cei cinci copii ai familiei Neagu, iar trei dintre ei au urmat calea cea îngustă a desăvârşirii prin nevoinţele monahale, şi anume, monahiile Iuvenalia şi Elpidia (foste vieţuitoare ale Mănăstirii Ţigăneşti) şi părintele Iasim.
Clasele primare le-a urmat în localitatea natală, după care s-a înscris la Liceul Mihai Viteazul din Bucureşti. Simţind chemarea slujirii Mântuitorului Hristos, a frecventat cursurile vestitului Seminar monahal din Lavra Sfântului Ierarh Calinic, unde a avut colegi câteva dintre personalităţile emblematice ale Bisericii Ortodoxe Române, dintre care amintim: fericitul întru pomenire patriarh Teoctist Arăpaşu, arhiepiscopii Eftimie Luca şi Gherasim Cristea, arhimandriţii Partenie Buşcu, Sofian Boghiu, Grigorie Băbuş şi alţii. Providenţa a rânduit ca tânărul novice să guste din dulceaţa teologiei împărtăşită de profesori cu înaltă ţinută academică şi spirituală, pe care adeseori, în timpul dialogurilor cu cei apropiaţi, îi descria ca fiind drepţi ca lumânarea. Dintre aceştia, demni de amintit sunt arhimandritul Chesarie Păunescu, pe atunci director al seminarului cernican, iar mai târziu episcop al Dunării de Jos, arhimandriţii Nicodim Sachelarie, Atanasie Glatcovschi şi alţii. Astfel, influenţa duhovnicească monahală de la seminar şi dragostea pentru slujirea lui Hristos l-au determinat la 29 iulie 1934 să se închinovieze în obştea de la Ghighiu, care funcţiona atunci ca mănăstire de călugări.
După terminarea cursurilor Seminarului monahal, s-a înscris la Facultatea de Teologie din Cernăuţi, pentru a aprofunda cunoştinţele temeinice dobândite în anii de formare spirituală la Cernica.
Vreme de mai bine de doi ani, mai exact până la începerea celui de-al Doilea Război Mondial, a slujit ca ierodiacon la biserica românească din Paris, alături de arhimandritul Eugeniu Laiu, arhiereul de mai târziu. Apoi s-a întors la Bucureşti, unde a slujit la Catedrala patriarhală şi la biserica grecească (alături de părintele Matache, pe care îl elogia cu nostalgie adeseori).
Experienţa bogată a slujirii şi calităţile sufleteşti l-au evidenţiat între monahi, iar în anul 1945 a fost numit stareţ la Mănăstirea Negru Vodă din Câmpulung Muscel, jud. Argeş.
În anul 1953 a fost închinoviat în istorica Mănăstire Curtea de Argeş unde a activat timp de cinci ani, iar din 1955 preia şi funcţia de director al Seminarului de la Argeş, predând o perioadă muzica psaltică. În acel timp, l-a avut alături pe arhiereul Pavel Şerpe, fost vicar patriarhal, căruia i-a fost impus de către regimul comunist să se retragă la Argeş. Dintre evenimentele reprezentative ale acelor ani în ctitoria voievodală se evidenţiază, de departe, aducerea moaştelor Sfintei Filofteia de la Râmnicu-Vâlcea. Acest eveniment l-a marcat în chip tainic pe părintele Iasim Neagu, purtându-l în suflet pe tot parcursul vieţii sale pământeşti.
După ce şi-a încheiat ascultarea la Mănăstirea Curtea de Argeş, a vieţuit o perioadă la Mănăstirea Nămăieşti, de unde, în anul 1960, prin glasul patriarhului Justinian Marina, a fost chemat pentru a face misiune la Maica bisericilor din România, la Catedrala patriarhală, unde a slujit, cu mici întreruperi, până în anul 1977, când s-a pensionat la limită de vârstă. În paralel cu programul liturgic de la catedrală, a fost şi spiritual la Seminarul teologic din Bucureşti, insuflând elevilor dragoste şi responsabilitate sfântă, în duhul slujirii jertfelnice pentru Hristos şi pentru Biserica Sa.
Dorind să guste din vieţuirea isihastă athonită, începând cu anul 1971, s-a retras la chilia Sfântul Ipatie din Muntele Athos, unde era superior părintele arhimandrit Dometie Trihenea, din mâinile căruia a primit schima cea mare, ca răsplată şi responsabilitate în acelaşi timp pentru nevoinţele şi smerenia de care dădea dovadă. Dar clima nefiindu-i favorabilă sănătăţii, a fost nevoit să se întoarcă în anul 1973 la Bucureşti, unde şi-a continuat slujirea la Catedrala patriarhală.
Corespondenţa vremii consemnează călătoria ieroschimonahului Iasim la Locurile Sfinte, alături de părintele arhimandrit Cleopa Ilie, părintele Gherontie Ghenoiu şi alţii.
În anul 1977 a fost pensionat şi s-a retras la Mănăstirea Viforâta, unde a vieţuit până în 1980, când s-a mutat la Mănăstirea Agapia. Aici a trăit vreme de 27 de ani, perioadă în care părintele Iasim şi-a pregătit cu atenţie trecerea în veşnicie, în Ierusalimul ceresc, răspunzând cu smerenie chemării Mântuitorului Hristos: Veniţi, binecuvântaţii Tatălui Meu, moşteniţi împărăţia cea pregătită vouă de la întemeierea lumii (Matei XXV, 34).
Părintele Iasim Neagu a fost un venerabil slujitor al Sfântului Altar, cu o temeinică formaţie cultural-teologică, drept care, a fost numit în numeroase demnităţi şi ascultări, pe parcursul activităţii sale, în mai multe eparhii din ţară. (va urma)