În data de 19 noiembrie s-au împlinit 112 ani de la nașterea singurului român laureat Nobel, profesorul și cercetătorul George Emil Palade. Născut la Iași, într-o familie de intelectuali, a urmat
Cinstire martirilor din temniţele comuniste
În data de 14 mai a fost marcată Ziua naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste, în amintirea evenimentelor din noaptea de 14 spre 15 mai 1948, când regimul stalinist a băgat în închisoare peste 10.000 de tineri intelectuali.
Duminică, 14 mai, s-au împlinit 75 de ani de când au fost arestaţi mii de români, care, „prin neascultare şi reală libertate exprimată în faţa regimului dictatorial ateu, au pătimit asemenea primilor creştini”, arată Legea 127/ 2017 pentru declararea acestei zile, potrivit www.cdep.ro. Între cei care au suferit în temniţele comuniste s-au aflat: părintele Nicolae Steinhardt, părintele Daniil Sandu Tudor, părintele Arsenie Boca, părintele Ioan Iovan, părintele Dumitru Stăniloae, părintele Arsenie Papacioc, părintele Sofian Boghiu, părintele Gheorghe-Calciu Dumitreasa, părintele Iustin Pârvu, pastorul Richard Wurmbrand, episcopul greco-catolic Iuliu Hosu, părintele greco-catolic Tertulian Langa, politicianul Iuliu Maniu, poetul Radu Gyr, filosoful şi economistul Mircea Vulcănescu şi mulţi alţi intelectuali anticomuniști.
Închisorile în care au fost întemnițați deținuții politici și în care unii dintre ei şi-au pierdut viaţa sunt: Piteşti, Gherla, Aiud, Târgu Ocna, Sighet, Râmnicu Sărat, Arad, Jilava, Văcăreşti. Închisoarea de la Sighet este, în prezent, un cunoscut memorial al victimelor comunismului. „(…) Ziua de 14 mai 1948 a marcat cel mai mare val de arestări politice din istoria României şi, totodată, începutul unei perioade în care exprimarea liberă şi căutarea adevărului au fost plătite cu cel mai înalt preţ”, se arată pe site-ul iiccmer.ro.