În 24 octombrie 2024, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală va fi vernisată expoziția de fotografie „Generații de muzeografi-fotografi în serviciul societății. Omagiu Muzeului la 135 de
Pelerinajul părintelui Cleopa Ilie la Muntele Athos
După mai multe încercări blocate de fiecare dată de autorităţile statului, iată că în septembrie-octombrie 1977, părintele Cleopa de la Sihăstria primea răspuns la rugăciunile sale. Mergea în pelerinaj în "Grădina Maicii Domnului" a Ortodoxiei împreună cu protosinghelul Victorin Oanele şi ierodiaconii Vartolomeu Florea şi Ioanichie Bălan. Situaţia în Athos era destul de complicată pentru călugării români. Situaţia lor era grea, faţă de cea a călugărilor ortodocşi din celelalte state socialiste, precum URSS, Iugoslavia sau Bulgaria, care se aflau într-o adevărată competiţie în a câştiga influenţă în mediul athonit.
Pe de altă parte, călugării români erau dezbinaţi în problema calendarului. Dar pelerinajul părintelui Cleopa a pus început bun comunităţilor româneşti de la Prodromu, Lacu şi la chiliile româneşti, a tuns în monahism pe fraţii trimişi mai înainte şi care vieţuiau deznădăjduiţi în lipsa sprijinului din ţară. Părintele Cleopa a predicat călugărilor români şi greci îndeosebi, a slujit alături de aceştia şi a sudat convieţuirea cu fraţii monahi din celelalte Biserici ortodoxe. Practic, părintele Cleopa a fost cel care a reînviat monahismul românesc în Muntele Athos şi a arătat lumii ortodoxe rolul pe care Biserica Ortodoxă Română îl are în creştinism.