În data de 19 noiembrie s-au împlinit 112 ani de la nașterea singurului român laureat Nobel, profesorul și cercetătorul George Emil Palade. Născut la Iași, într-o familie de intelectuali, a urmat
Pelerinajul părintelui Cleopa Ilie la Muntele Athos
După mai multe încercări blocate de fiecare dată de autorităţile statului, iată că în septembrie-octombrie 1977, părintele Cleopa de la Sihăstria primea răspuns la rugăciunile sale. Mergea în pelerinaj în "Grădina Maicii Domnului" a Ortodoxiei împreună cu protosinghelul Victorin Oanele şi ierodiaconii Vartolomeu Florea şi Ioanichie Bălan. Situaţia în Athos era destul de complicată pentru călugării români. Situaţia lor era grea, faţă de cea a călugărilor ortodocşi din celelalte state socialiste, precum URSS, Iugoslavia sau Bulgaria, care se aflau într-o adevărată competiţie în a câştiga influenţă în mediul athonit.
Pe de altă parte, călugării români erau dezbinaţi în problema calendarului. Dar pelerinajul părintelui Cleopa a pus început bun comunităţilor româneşti de la Prodromu, Lacu şi la chiliile româneşti, a tuns în monahism pe fraţii trimişi mai înainte şi care vieţuiau deznădăjduiţi în lipsa sprijinului din ţară. Părintele Cleopa a predicat călugărilor români şi greci îndeosebi, a slujit alături de aceştia şi a sudat convieţuirea cu fraţii monahi din celelalte Biserici ortodoxe. Practic, părintele Cleopa a fost cel care a reînviat monahismul românesc în Muntele Athos şi a arătat lumii ortodoxe rolul pe care Biserica Ortodoxă Română îl are în creştinism.