Conținuturile profunde ale minții sunt greu de exprimat prin cuvinte, totuși cu multă atenție, introspecție, analiză în tăcere și rugăciune putem identifica cauza unei stări de teamă sau de tristețe atunci
La ce să mă aștept când merg la psiholog
Oamenii apelează la serviciile unui psiholog și/sau psihoterapeut cu diverse așteptări, cele mai comune referindu‑se la rezolvarea unor probleme de viață, emoții disfuncționale pe care le trăiesc în raport cu o situație, dispoziție depresivă sau anxietate și multe alte contexte particulare care pot genera suferință și o calitate a vieții scăzută.
Pentru a veni în întâmpinarea persoanelor care nu știu la ce să se aștepte când vin la psiholog/psihoterapeut, (voi folosi cuvântul psiholog predominat) propun abordarea câtorva direcții principale ce țin de zona serviciilor psihologice.
De regulă, în prima ședință, psihologul abordează așteptările pe care clientul le are de la terapie și încearcă să‑i clarifice eventualele nelămuriri.
Așteptările legate de terapie pot fi realiste sau nerealiste. În zona așteptărilor nerealiste se situează credințele de genul: Nu mai doresc să simt tristețe sau durere, Schimbă‑l pe celălalt (în terapia de cuplu, în special), Vreau să schimb modul în care gândesc ceilalți despre mine sau o anumită situație și multe altele care necesită o abordare directă, pentru a fi explicate și demontate. Așteptările realiste se referă la progrese punctuale care se pot face în terapie, ca învățarea relaxării, modificarea credințelor iraționale, învățarea abilitățiilor sociale, modificarea unor comportamente etc. Așteptările clientului trebuie să fie comunicate psihologului pentru a putea decide împreună care sunt aspectele asupra cărora veți lucra în timpul imediat următor.
Totodată, în cadrul primei ședințe (de obicei), se trasează responsabilitățiile fiecăruia, atât ale clietului/pacientului, cât și ale psihologului. O comparație care se dovedește a fi edificatoare în multe situații este aceea dintre un antrenor de fitness și persoana la care apelezi într‑un service pentru a‑ți repara mașina. Antrenorul de fitness este acolo pentru tine, pentru a te ghida și ajuta, dar nu poate face el munca în locul tău (la fel și psihologul), pe când, atunci când îți duci mașina la service, din momentul în care mașina este preluată, tu nu mai faci nimic, doar aștepți până este spălată. Rezultatele mersului la psiholog vin pe măsură ce te implici activ și direct în procesul învățării sau schimbării.
Așteptările legate de terapeut este necesar să fie abordate cu transparență de către client, pentru a putea decide dacă vor lucra împreună. În funcție de problematica cu care vine clientul, terapeutul decide dacă este de competența lui să‑și ofere serviciile, în caz contrar, clientul poate fi îndrumat spre un coleg. Menționez că așteptările clientului legate de confidențialitatea demersului psihologic sunt justificate, dar se vor prezenta cazurile în care confidențialitatea poate fi încălcată.
Tot în cadrul primei ședințe este necesar să se aproximeze timpul pe care clientul îl va petrece în terapie. În majoritatea cazurilor timpul se știe sau poate fi aproximat, deoarece există protocoale clinice pentru (aproape) fiecare tulburare, care se întind de‑a lungul unui anumit număr de ședințe. Sigur, există și excepții, când terapia se poate întinde de‑a lungul anilor.
Limite relației psiholog – client necesită abordare încă din prima ședință. Aici intră sunatul în afara ședințelor (se pot stabili de comun acord situații în care acest lucru este posibil, chiar indicat), întâlnirea în afara orelor de terapie și multe alte situații delicate care pot interveni în cadrul actului psihologic.