Tuberculoza continuă să curme vieți în întreaga lume. În 2023, ea a redevenit principala cauză a deceselor provocate de boli infecțioase, după ce în perioada pandemiei cele mai multe decese din cauze
Anşoa sau hamsiile, nelipsite din bucătăriile lumii
Anșoa este un pește foarte mic din familia Engraulidae, cunoscut oamenilor din cele mai vechi timpuri, în Antichitate fiind considerat a doua pâine. Este o sursă excelentă de proteine, grăsimi sănătoase, vitamine și minerale. Chiar dacă este de dimensiuni mici, anşoa oferă organismului o multitudine de substanțe nutritive, între care Omega 3, seleniu, vitamina D3, vitamine din complexul B (B2, B3, B6, B9, B12), vitaminele A, E, K, dar şi potasiu, fier, sodiu, magneziu, iod, fosfor, calciu, mangan, cupru. Anșoa conține antioxidanți care reglează nivelul zahărului în sânge.
Datorită conținutului de vitamine solubile în grăsimi, este un aliment care ajută la îmbunătățirea vederii, a imunităţii, creşte rezistența la infecții, susţine absorbția calciului, este util pentru prevenirea anemiei cu deficit de fier, este indicat femeilor însărcinate, datorită acidului folic din compoziție, scade nivelul colesterolului din sânge, previne formarea cheagurilor de sânge şi a tumorilor maligne.
Anșoa este popular bucătăriilor din întreaga lume. Sunt consumate proaspete, sărate, uscate, afumate sau murate.
Quiche cu anşoa, mozzarella şi roşii
Ingrediente: 1 aluat foietaj cumpărat, 1 ardei gras roșu, 1 ardei gras galben, 10-15 roșii cherry, anșoa, 150-200 g mozzarella, 10-15 măsline mari, sare și piper după gust. Preparare: Se întinde aluatul într-o tavă de tarte, se înțeapă cu furculița și se dă la cuptorul preîncălzit la 200 de grade timp de 10 minute. Se taie ardeii feliuțe subțiri și se sotează în 1-2 linguri de ulei, apoi se adaugă sare și piper. Roșiile se taie feliuțe şi mozzarella cuburi, apoi se bate un ou cu 100 ml de lapte. Se scoate tava din cuptor, se presară deasupra puțin pesmet, se pun deasupra ardeii sotați, mozzarella, feliile de roșii, măslinele tăiate feliuțe, fileurile de anșoa, iar peste toate acestea se pun oul bătut cu lapte şi puțină sare și piper. Se dă la cuptor pentru 20-30 de minute, la temperatura de 150 de grade.
Tagliatelle cu trufe şi anşoa
Ingrediente: 200 g tagliatelle, 5-6 căței de usturoi, 6-8 bucăți de anșoa, 2 lingurițe pastă de trufe, 250 g mascarpone, sare și piper după gust. Preparare: Se pun pastele la fiert în 3 l de apă; se pune la călit usturoiul pisat, după care se pune anșoa făcut pastă. Se călește puțin cu usturoiul, apoi se adaugă mascarpone. Se gătește până ce brânza se transformă într-o pastă, apoi se adaugă și pasta de trufe; se lasă la foc timp de 1 minut, se adaugă 2-3 linguri din apa de la paste pentru a subția puțin sosul, se asezonează cu sare și piper, apoi se pun pastele peste sos; se amestecă și se încorporează sosul. Se poate servi cu parmezan ras sau câteva felii de trufe proaspete.