Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Arbutul, un arbore cu virtuţi tămăduitoare
Cunoscut şi sub denumirea populară de mărul lui Cain, arbutul este unul dintre arborii ale cărui organe vegetale (frunze, flori, rădăcini, scoarţă) sunt utilizate de sute de ani şi în terapia naturistă. Printre cele mai importante proprietăţi ale sale se numără cele antiinflamatoare şi antireumatice.
Originar din Irlanda, arbutul s-a răspândit în Anglia şi în ţările mediteraneene, mai întâi în scopuri ornamentale, prin parcuri şi grădini, datorită fructelor roşii şi a frunzişului veşnic verde. În fitoterapie sunt utilizate frunzele, florile, fructele, scoarţa şi rădăcinile. Frunzele tinere se recoltează vara şi se usucă la întuneric, iar florile se recoltează în lunile septembrie-octombrie. Organele vegetale ale arbutului au numeroase proprietăţi terapeutice. Astfel, frunzele sunt astringente, antispastice, antiseptice renal, coleretice, antiinflamatoare şi antireumatice. Florile sunt sudorifice şi diuretice, iar rădăcinile sunt depurative şi decongestive. Frunzele sunt eficiente în inflamaţiile şi infecţiile renale, în colicile renale, în litiaza renală, în incontinenţa urinară, în hipertrofia prostatei, reumatism şi diaree. Atenţie însă! Frunzele şi fructele necoapte, consumate în exces, pot provoca constipaţie, greaţă, vomă sau o stare similară cu ebrietatea. Forme de utilizare: - infuzie din 10 g de frunze proaspete la un litru de apă clocotită, având efecte diuretice, cu rol în vindecarea afecţiunilor ce apar la nivelul căilor urinare, rinichi, vezică urinară şi în caz de diaree şi febră. O infuzie concentrată (50 g frunze la un litru de apă) are rol în stimularea activităţii ficatului; - decocturile din frunze şi flori constituie un antidot împotriva otrăvurilor sau are rol cicatrizant în afecţiunile dermatice; - din rădăcini se prepară un decoct (40 g rădăcini uscate şi măcinate macerate 12 ore şi fierte la foc domol, până scade la jumătate), din care se beau câte trei ceaiuri pe zi, înainte de mese, în cure de trei zile, având efecte benefice în tratamentul aterosclerozei; - de asemenea, decoctul din rădăcini poate fi utilizat cu succes în terapia aterosclerozei.