Atunci când metodele de investigație devin insuficiente pentru o diagnosticare corectă, intervine biopsia, cea mai eficientă investigație prin care medicul poate să confirme sau să excludă existența unor
Boli autoimune la care predispune obezitatea la copii
Rezultatele unui studiu la scară largă care a investigat posibila legătură între creșterea în greutate și problemele cutanate susțin ipoteza că obezitatea la copii ar putea favoriza apariția unor afecțiuni autoimune ale pielii, precum dermatita atopică și psoriazisul. Este vorba despre un studiu publicat în Journal of Investigative Dermatology, care detaliază evoluții în acest sens în cazul unui eșantion de peste 2 milioane de copii, în perioada 2009-2020.
Potrivit studiului, citat de News.ro, copiii cu obezitate ar fi mai predispuși riscului să dezvolte afecțiuni comune ale pielii mediate imunologic (IMSD), comparativ cu copiii care au o greutate normală. Bolile de piele mediate imunologic au un impact nedorit asupra calităţii vieţii, inclusiv asupra stărilor emoţionale și fizice, dar și în ceea ce privește interacțiunea socială şi capacitatea funcţională a copiilor și chiar a familiilor lor.
Deşi există medicamente care s-au dovedit eficiente pentru tratarea copiilor cu dermatită atopică sau psoriazis, opţiunile limitate de tratament şi lipsa studiilor clinice pentru terapia sistemică reprezintă încă provocări considerabile în lumea medicală.
Ratele obezităţii infantile au crescut în ultimii ani, transformând-o într-o criză de sănătate publică incontestabilă, agravată de efectele pandemiei şi de blocajele sistemelor naționale de sănătate.
Mecanismele responsabile de implicarea obezităţii în dezvoltarea bolilor inflamatorii cronice ale pielii, inclusiv psoriazisul, dermatita atopică şi tumorile maligne ale pielii, sunt încă foarte puțin cunoscute. În plus, studiile similare de până acum au fost realizate pe eșantioane mici de copii și pe perioade scurte de timp, a explicat unul dintre autorii studiului, dr. Seong Rae Kim, de la Universitatea din Seul, ceea ce afectează cunoaşterea exactă cu privire la efectele obezităţii sau supraponderalităţii, acelea de favorizare a apariției dermatitei atopice şi a psoriazisului. De asemenea, nici un studiu nu a analizat încă efectul greutăţii corporale asupra unei alte afecțiuni autoimune a pielii, alopecia areata (căderea parțială sau totală a părului) și nici nu a fost analizat modul în care variațiile de greutate corporală pot provoca la copii apariția unor afecțiuni cutanate autoimune.
Cercetătorii sud-coreeni au luat în calcul existența mai multor factori precum dieta, obezitatea sau stilul de viață, care pot provoca dezechilibre la nivelul microbiotei intestinale, ceea ce duce și la afecțiuni ale pielii. Dintre cele mai frecvente trei afecțiuni cutanate autoimune analizate în cadrul acestui studiu, a reieșit că predispoziția cea mai evidentă a copiilor cu obezitate este de a dezvolta în timp dermatită atopică.
Constatările cercetătorilor sud-coreeni susţin astfel importanţa menținerii copiilor în limitele unei greutăți corporale normale și a scăderii în greutate, dacă se ajunge la kilograme în plus, pentru a reduce astfel riscul de apariție a dermatitei atopice, pe lângă cel al altor boli cronice asociate obezității. (I. N.)