Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Diabetul în timpul sarcinii și riscurile pentru copil
Persoanele ale căror mame au avut diabet în timpul sarcinii au un risc mai mare să facă stop cardiac, accident vascular cerebral, hipertensiune arterială și diabet înaintea vârstei de 35 de ani. Potrivit unui studiu publicat de curând în Jurnalul Asociației Medicale din Canada, citat de cotidianul american New York Times, riscul ar fi același dacă mama a avut diabet tip 2 preexistent sarcinii sau dacă mama a dezvoltat așa-numitul diabet gestațional sau diabetul de sarcină.
Concluzia cercetătorilor vine în urma unei analize care a inclus un eșantion de peste 293 de mii de persoane născute în provincia canadiană Manitoba, între anii 1979 și 2005. Mamele a circa 3% dintre subiecții acestui studiu au avut diabet dezvoltat în lunile de sarcină, iar 1,1% au avut mame cu diabet preexistent sarcinii.
S-a constatat că expunerea la diabetul gestațional ar fi asociată cu o creștere cu 27% a riscului ca, la vârsta adultă, copilul să facă o formă de atac cardiovascular. De asemenea, riscul este cu 85% mai mare ca el să dezvolte afecțiuni cardiovasculare, precum hipertensiune, colesterol mărit sau să facă și el diabet. În cazul subiecților ale căror mame aveau diabet și înainte de sarcină, riscul observat a fost chiar mai mare (o creștere cu 48%) de a avea o formă de atac cardiovascular și chiar o triplare a posibilității de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare.
Diabetul gestațional apare în perioada de sarcină, ca urmare a modificărilor metabolice, la femei care până atunci nu au avut nici un alt tip de diabet. Poate să apară în orice stadiu al sarcinii, dar este mai frecvent în trimestrul al treilea. Dacă totuși este depistat în prima parte a sarcinii, este posibil ca viitoarea mămică să fi avut diabet înainte, dar fără să știe.
Testele pentru acest diagnostic se fac în general între săptămâna 24 și săptămâna 28 a sarcinii. Există însă anumiți factori care favorizează apariția lui, între care predispoziția genetică, surplusul de greutate și vârsta. Riscul cel mai mic îl au femeile care nu au avut nici un caz de diabet în familie, își mențin greutatea în limitele normale și nu au avut niciodată până la sarcină valori mari ale glicemiei.
În cazul diabetului gestațional, fătul crește mai mare decât este normal, dar este mai sensibil și prezintă un risc crescut de moarte intrauterină. De asemenea, din cauza mărimii fătului, scad semnificativ șansele unei nașteri naturale. Tendința de îngrășare încă din viața intrauterină se poate menține și după naștere, de aici și riscul ca acești copii să ajungă supraponderali și predispuși la boli cardiovasculare și sindrom metabolic.
Viitoarele mămici trebuie să știe însă că apariția diabetului gestațional nu le împiedică să aibă copii sănătoși, cu condiția să-și monitorizeze permanent glicemia și să respecte indicațiile medicului curant. În nici un caz, nu trebuie să ignore complicațiile pe care această afecțiune la presupune pentru mamă, dar și pentru bebelușul care se va naște.
Medicul îi va recomanda mamei măsurarea periodică a glicemiei și un anumit regim alimentar, precum și exerciții fizice. Dacă totuși nivelul glicemiei rămâne ridicat, medicul diabetolog decide dacă este nevoie de tratament cu insulină.
Vestea bună este că, în multe dintre cazuri, glicemia revine la valorile normale la circa șase săptămâni după naștere, ca urmare a expulzării placentei, „vinovată” în lunile de sarcină pentru producerea celor mai mulți hormoni care provoacă rezistența la insulină. Atenție, însă! Chiar și atunci când glicemia reintră în valorile normale, medicii spun că există un risc de 60% ca femeile care au avut diabet de sarcină să facă în viitor diabet tip 2, chiar și după mai mulți ani. În plus, diabetul gestațional poate să apară din nou și la următoarele sarcini.
(Ileana Marin)