Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Eficiența antibioticelor, drastic redusă în infecțiile multiple
Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge au descoperit de ce infecțiile respiratorii, chiar dacă sunt tratate, durează mai mult la pacienții cu afecțiuni pulmonare precum fibroza chistică.
Potrivit unui studiu prezentat în revista de microbiologie The ISME Journal, este nevoie de doze mai mari de antibiotic pentru tratarea unei infecții respiratorii atunci când organismul are de luptat simultan și cu alte tipuri de microbi.
„Pacienții cu infecții cronice au deseori co-infecții cu mai mulți agenți patogeni. Observațiile noastre ar putea explica de ce antibioticele pur și simplu sunt mai puțin eficiente în cazul acestor pacienți”, a concluzionat coordonatorul studiului, Thomas O’Brien.
Infecțiile bacteriene cronice, cum sunt cele respiratorii, sunt foarte greu de tratat cu antibiotice. Deși în cele mai multe cazuri aceste infecții sunt cauzate de un singur tip de agent patogen, locul infecției este frecvent colonizat simultan și cu alți microbi, dintre care majoritatea nu provoacă ei singuri infecții.
Conform protocoalelor actuale, opțiunile de tratament țintesc în general agentul patogen care a provocat infecția, fără a ține cont și de ceilalți agenți patogeni prezenți la momentul respectiv în organismul pacientului. În prezent, antibioticele sunt testate doar în laborator împotriva agentului patogen pentru care au fost create și numai în scopul determinării dozei minime care să fie eficiente. Practica a demonstrat însă că această doză minimă nu dă întotdeauna rezultate.
Descoperirea cercetătorilor de la Universitatea din Cambridge permite, însă, testarea eficacității unor potențiale antibiotice noi împotriva unui mix de agenți patogeni. Infecțiile poli-microbiene ale căilor respiratorii sunt foarte frecvente și în general greu de tratat în cazul pacienților cu fibroză chistică și al celor care suferă de astm sau de bronhopneumopatie cronică obstructivă (BPOC). (I. M.)