Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Expunerea prelungită la soare, risc de melanom
Pentru sezonul de vară, dermatologii recomandă prudenţă sporită şi mare atenţie la radiațiile solare, avertizând că expunerea la soare mai mult de 90 de minute poate provoca apariţia melanomului.
Rata ridicată a mortalității în caz de melanom - peste 80% din decesele cauzate de cancerul cutanat - a determinat medicii dermatologi români să sprijine derularea unei ample campanii de informare și educare a populației cu privire la riscurile ce pot surveni în urma expunerii excesive la soare, mai ales în condițiile de temperaturi extreme înregistrate în ultimii ani și la noi în țară. Campania, intitulată „Un viitor fără pată”, reprezintă o iniţiativă a Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer şi se află la a treia ediţie. „Ne-am propus să creştem gradul de informare şi cunoştinţele oamenilor despre melanom. Ne adresăm tinerilor, mass-media, atrăgând atenţia asupra importanţei prevenţiei, diagnosticului precoce şi accesul la tratament”, a declarat Cezar Irimia, preşedintele federaţiei.
Potrivit datelor furnizate de statisticile realizate la nivel național, cele mai multe persoane afectate de melanom mor în primul an de la diagnosticare, rata de supravieţuire a acestor pacienţi fiind de 6-9 luni. „Cu toate acestea, melanomul se vindecă în 98% din cazuri dacă este depistat la timp şi tratat“, a explicat conf. dr. George Ţiplică, directorul executiv al Societății Române de Dermatologie, citat de Agerpres. Acesta a recomandat o verificare periodică a pielii, pentru că un semn important pentru diagnosticare este şi creşterea numărului de aluniţe pe corp, dar şi evoluţia pe tegument sau sângerarea, mâncărimi, furnicături.
Dermatologii atrag atenția celor iubitori de soare și plajă că statul la soare este benefic, cu condiția ca perioada de expunere să nu depăşească 90 de minute. De asemenea, protecţia solară trebuie să existe şi când mergem pe stradă, la orele cu grad mare de radiaţii solare, nu doar când stăm la plajă. „Contează dacă avem rude cu melanom, riscul de apariţie a bolii este mai mare. Se recomandă să mergem o dată pe an la dermatolog, este un control fără dureri şi ajută pentru a vedea dacă sunt leziuni atipice. O excizie a unei leziuni de acest gen duce la vindecare“, a subliniat conf. univ. dr. George Ţiplică.
Potrivit medicilor dermatologi, melanomul malign este un cancer de piele cauzat de înmulțirea dezordonată a celulelor care produc pigment în piele (melanocitele care produc melanina). Melanina este substanța care determină culoarea pielii și o apără, în același timp, de arsura solară. Când melanocitele devin canceroase, ele se înmulțesc, cresc în dimensiuni și invadează alte țesuturi. Primele semne care ar trebui să ne dea de gândit și să ne trimită la un control dermatologic sunt: asimetria aluniţei/alunițelor, bordura neregulată, culoarea neomogenă, diametrul peste 6 mm și evoluția.
La început, boala se dezvoltă doar pe piele, dar are o mare capacitate de metastazare și în alte organe. De aceea, tratamentul chirurgical de îndepărtare a leziunii trebuie făcut cât mai repede. Melanomul este o boală ce poate fi vindecată, dar numai dacă este descoperită din timp. Cu cât afecțiunea se află într-un stadiu mai avansat, cu atât șansele de supraviețuire scad.
La nivel mondial, statisticile arată o incidență crescută a acestor tipuri de melanom, cauzate mai ales de expunerea intensă la radiațiile ultraviolete.
Datele Societății Române de Dermatologie arată că România se află, totuși, printre ţările cu incidenţă scăzută în Europa a melanomului malign, cu o rată de 4,5 la 100.000 de persoane, dar că aproape o treime din cei diagnosticați mor anual. Anul trecut, la nivel național au fost depistate 1.121 de cazuri de melanom malign. (Otilia Bălinișteanu)