Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Fructul de guava, excelent antibacterian
Prima dată, fructul de guava a fost cultivat în America Centrală, de unde a fost răspândit în toată America de Sud și Africa. Guava conține cantități mari de vitamina C, un singur fruct conține de patru ori mai multă vitamina C decât o portocală, vitamina A, vitaminele B2, B3, B6, B9, K, E, PP, fibre alimentare, potasiu, magneziu, fier, calciu, fosfor, sodiu, licopen, acid folic, acizi grași omega 3, omega 6, care se găsesc în semințele fructelor.
Datorită conținutului mare de flavonoizi, fructele de guava au și bune proprietăți antibacteriene. Un consum regulat și echilibrat de guava ajută organismul în caz de hipertensiune arterială, protejează inima și întărește sistemul imunitar, ajută la scăderea colesterolului și a trigliceridelor, la vindecarea unor infecții virale, previne și combate diabetul, constipația, ajută la pierderea kilogramelor în plus, la îmbunătățirea fluxului de sânge la creier, vindecă problemele danturii și gingiilor, este recomandat femeilor însărcinate, previne cancerul etc.
Ceaiul din frunze de guava este un remediu uimitor pentru diverse afecțiuni intestinale (tuberculoză, hemoragii, probleme gastrointestinale, holeră, diaree și umflarea picioarelor). Acestea conțin fitochimicale, cu mai mulți antioxidanți, cum ar fi antociani, flavonoide și carotenoide, unii din compușii din frunze au activități antibiotice naturale. Guava joacă un rol important și în îngrijirea pielii, deoarece este foarte bogată în vitamina C, antioxidanți și caroten, astfel, pulpa de guava este adesea utilizată în fabricarea de loțiuni cosmetice pentru față și pentru corp.
Guavele se consumă ca atare, cu tot cu coajă și inclusiv semințe, şi fierte, adăugându-se la prepararea unor sucuri, jeleuri, gemuri, dulcețuri, conserve sau în salate etc.
Rețete:
Supă cremă de guave cu lapte de cocos
Ingrediente: 4 linguri ulei de măsline, 1 kg guave, 1 ceapă mare mărunțită, 6 căței de usturoi mărunțiți, 1 vârf linguriță de nucșoară, sare, scorțișoară măcinată, boia iute, 4 căni de supă de legume, 1 cană lapte de cocos, 2 linguri sirop de arțar.
Mod de preparare: se preîncălzește cuptorul la 220 de grade Celsius şi se pregătește o tavă cu foaie de copt, se taie guavele felii, se curăță de sâmburi, se ung feliile cu ulei de măsline și apoi se pun la copt pentru 35 de minute până ce pulpa devine moale. Într-o tigaie se încălzesc 3 linguri de ulei de măsline și se pun ceapa, usturoiul și sarea, se gătesc aproximativ 8-10 minute la foc mic, apoi se pun în tigaie fructele coapte, scorțișoara, nucșoara, boiaua, piperul și se amestecă, se toarnă supa de legume și se mai lasă să fiarbă 15 minute. La final se adaugă laptele de cocos și siropul de arțar, după care se dă prin blender până se obține un amestec omogen. Se servește cu crutoane si cu semințe de dovleac deasupra.
Smoothie cu guave și banane
Ingrediente: 4-5 guave curățate de sâmburi și coajă, 2 banane, 2 pahare de lapte, 2 cupe mari cu înghețată de lămâie.
Mod de preparare: se pun fructele într-un blender, se adaugă laptele, apoi înghețata și se omogenizează până ce conținutul devine cremos.