Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×
Acasa Societate Sănătate Fructul de guava, excelent antibacterian

Fructul de guava, excelent antibacterian

Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 27 Mai, 2019

Prima dată, fructul de guava a fost cultivat în America Centrală, de unde a fost răspândit în toată America de Sud și Africa. Guava conține cantități mari de vitamina C, un singur fruct conține de patru ori mai multă vitamina C decât o portocală, vitamina A, vitaminele B2, B3, B6, B9, K, E, PP, fibre alimentare, potasiu, magneziu, fier, calciu, fosfor, sodiu, licopen, acid folic, acizi grași omega 3, omega 6, care se găsesc în semințele fructelor.

Datorită conținutului mare de flavonoizi, fructele de guava au și bune proprietăți antibacteriene. Un consum regulat și echilibrat de guava ajută organismul în caz de hipertensiune arterială, protejează inima și întărește sistemul imunitar, ajută la scăderea colesterolului și a trigliceridelor, la vindecarea unor infecții virale, previne și combate diabetul, constipația, ajută la pierderea kilogramelor în plus, la îmbunătățirea fluxului de sânge la creier, vindecă problemele danturii și gingiilor, este recomandat femeilor însărcinate, previne cancerul etc.

Ceaiul din frunze de guava este un remediu uimitor pentru diverse afecțiuni intestinale (tuberculoză, hemoragii, probleme gastrointestinale, holeră, diaree și umflarea picioarelor). Acestea conțin fitochimicale, cu mai mulți antioxidanți, cum ar fi antociani, flavonoide și carotenoide, unii din compușii din frunze au activități antibiotice naturale. Guava joacă un rol important și în îngrijirea pielii, deoarece este foarte bogată în vitamina C, antioxidanți și caroten, astfel, pulpa de guava este adesea utilizată în fabricarea de loțiuni cosmetice pentru față și pentru corp.

Guavele se consumă ca atare, cu tot cu coajă și inclusiv semințe, şi fierte, adăugându-se la prepararea unor sucuri, jeleuri, gemuri, dulcețuri, conserve sau în salate etc. 

Rețete:

Supă cremă de guave cu lapte de cocos

Ingrediente: 4 linguri ulei de măsline, 1 kg guave, 1 ceapă mare mărunțită, 6 căței de usturoi mărunțiți, 1 vârf linguriță de nucșoară, sare, scorțișoară măcinată, boia iute, 4 căni de supă de legume, 1 cană lapte de cocos, 2 linguri sirop de arțar.

Mod de preparare: se pre­încălzește cuptorul la 220 de grade Celsius şi se pregătește o tavă cu foaie de copt, se taie guavele felii, se curăță de sâmburi, se ung feliile cu ulei de măsline și apoi se pun la copt pentru 35 de minute până ce pulpa devine moale. Într-o tigaie se încălzesc 3 linguri de ulei de măsline și se pun ceapa, usturoiul și sarea, se gătesc aproximativ 8-10 minute la foc mic, apoi se pun în tigaie fructele coapte, scorți­șoara, nucșoara, boiaua, piperul și se amestecă, se toarnă supa de legume și se mai lasă să fiarbă 15 minute. La final se adaugă laptele de cocos și siropul de arțar, după care se dă prin blender până se obține un amestec omo­gen. Se servește cu crutoane si cu semințe de dovleac deasupra.

Smoothie cu guave și ­banane

Ingrediente: 4-5 guave cu­rățate de sâmburi și coajă, 2 banane, 2 pahare de lapte, 2 cupe mari cu înghețată de lămâie.

Mod de preparare: se pun fructele într-un blender, se adaugă laptele, apoi înghețata și se omogenizează până ce conți­nutul devine cremos.

Citeşte mai multe despre:   reteta