Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×
Acasa Societate Sănătate Piersica, un simbol al longevității

Piersica, un simbol al longevității

Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 28 Aug, 2017

Piersica este un fruct de vară originar din China și face parte din familia Rosaceae, din aceeași gamă cu prunele și cireșele. Datorită calităților sale nutritive, piersica este considerată un simbol al longevității. Piersicile conțin o gamă variată de sub­stanțe nutritive vitale pentru organismul nostru: vitamina A, betacaroten, vitamina C din belșug, vitamina E, vitamina K, vitaminele B1, B2, B3, B6, carotenoizi și acid pantotenic. În piersici se regăsește și un bogat tezaur de minerale: calciu, potasiu, magneziu, fier, mangan, fosfor, zinc și cupru.

Piersicile sunt sărace în calorii, colesterol și grăsimi, sunt o sursă bună de fibre dietetice și au un puternic efect antioxidant. De asemenea, ele ajută la pro­tecția și detoxifierea ficatului, la sănătatea ochilor şi protejează sistemul imunitar. Sunt un bun protector împotriva cancerului, ajută foarte mult în hipokaliemie (lipsa de potasiu), la îmbu­nă­tățirea digestiei, la curățarea și eliminarea toxinelor din intestine și la dizolvarea pietrelor de la rinichi și vezica urinară.

Nu în ultimul rând, consumul de piersici ajută la combaterea obezității, datorită conținutului de compuși fenolici, care au proprietăți antiinflamatorii, la menținerea sănătoasă a pielii. Sunt foarte valoroase și pe timpul sarcinii datorită conținutului de acid folic, având o contribuție extraordinară în stările de stres, anxietate, hiperexcitabilitate musculară.
De la piersică se folosesc atât fructul în sine, cât și frunzele, care sunt benefice pentru tratamentul tusei, bronșitei și al tulburărilor abdominale. Florile de piersic pot ameliora simptomele de constipație și edemele, sâmburii de piersică sunt efi­cienți în stimularea circu­lației sângelui, în timp ce coaja piersicii (coaja uscată) este benefică în tratamentul icterului și al hidropiziei.

Piersicile se folosesc ca atare sau la prăjituri, dulcețuri, compoturi, sucuri, ceaiuri, jeleuri, diverse salate cu fructe, congelate sau uscate.

Tartă cu piersici

Ingrediente: Pentru aluat - 300 g făină, 3 linguri zahăr, 1 praf de copt, 1 ou, 100 g unt, sare. Pentru umplutură - 500 g brânză proaspătă, 100 g zahăr vanilat, 1 gălbenuș, 500 g piersici, 1-2 linguri zahăr pudră pentru ornat, 2 linguri nuci tăiate mărunt.

Mod de preparare: Se freacă oul cu zahărul și untul ras, se adaugă sarea, făina și praful de copt. Se frământă, se acoperă cu o folie și se dă la rece timp de 30 de minute. Brânza proaspătă se pasează și se amestecă cu zahărul pudră vanilat și gălbenușul, se freacă până se obține o cremă spumoasă. Piersicile se spală și se taie felii. Se întinde aluatul într-o foaie subțire și se pune într-o tavă, apoi se toarnă compoziția de brânză și se întinde în strat uniform. Se presară feliile de piersici și se cufundă în crema de brânză. Se coace la cuptorul încins, la foc potrivit, 20-25 de minute, se lasă la răcit în tavă, apoi se presară nuca tăiată mărunt și se pudrează cu zahăr.