Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Preparate cu pește mreană
Mreana sau ştiinţific Barbus este un peşte de apă dulce. În România, se găsește în toate râurile de deal și șes. Are o carne albă, fragedă, foarte gustoasă și fără prea multe oase, fiind o sursă excelentă de acizi grași esențiali, Omega 3 şi 6, proteine, vitamine, minerale. Un consum echilibrat de pește contribuie la prevenirea osteoporozei, combaterea anemiei, poate preveni formarea anumitor tipuri de cancer, ajută la întărirea imunității etc. Mreana se poate găti la cuptor, prăjită, saramură, pe grătar, în diverse rețete cu sos sau mâncare, ciorbe, supe etc.
Rețete
Mreană în stil asiatic
Ingrediente: 1 kg de peşte mreană, 3 morcovi, 3 ardei grași roșii, 6-7 căței de usturoi, 250 g pastă de roșii, zeama de la o lămâie, 1 linguriță de zahăr, ½ linguriță de curcuma, ½ linguriță de ghimbir pudră, ½ linguriță de coriandru măcinat, 1 linguriță boia dulce, 50 ml ulei, o legătură de pătrunjel verde tăiat mărunt, un pahar cu vin alb. Preparare: Se curăţă peștele, se îndepărtează capul și coada, se taie bucăți mari, apoi se stropesc cu zeama de lămâie și se lasă deoparte. Morcovii se taie rondele, ardeii feliuțe, usturoiul și pătrunjelul se toacă mărunt. Într-o cratiță se pune jumătate din cantitatea de legume, apoi se pun bucățile de peşte, se presară 1/2 linguriță de zahăr și sare, se toarnă pasta de roșii și pe deasupra se pune restul de legume. Într-o tigaie se pune uleiul la încins și se pun condimentele la gătit: curcuma, ghimbirul, boiaua, coriandrul; se amestecă bine și se toarnă uleiul aromat în cratița cu peşte; se adaugă un pahar cu vin alb și se pune la fiert la foc mic pentru 20 de minute, apoi se adaugă pătrunjelul; se amestecă bine, apoi se mai lasă 10 minute și se poate servi.
Mreană la cuptor
Ingrediente: 1 kg mreană, 3 cepe, 4-5 căței de usturoi, 4 linguri ulei de măsline, 1 lămâie, 4 linguri de oțet de mere, 1 legătură de pătrunjel verde, sare și piper după gust. Preparare: Într-o tavă de cuptor se pun uleiul de măsline, ceapa tăiată rondele, usturoiul bine pisat și pătrunjelul, după care se pune deasupra peştele; se stropește cu oțet, se adaugă sare şi piper după gust și se bagă la cuptor, la 160 de grade, pentru 40-45 de minute. Se mai stropește din când în când cu propriul sos. Se servește cu rondele de lămâie și pătrunjel tocat.