Atunci când metodele de investigație devin insuficiente pentru o diagnosticare corectă, intervine biopsia, cea mai eficientă investigație prin care medicul poate să confirme sau să excludă existența unor
Preparate rapide şi gustoase cu lapte de oaie
Laptele de oaie conține de două ori mai multe proteine decât laptele de vacă sau de capră, proteine ce au o valoare nutriţională mai mare, deoarece conțin toți aminoacizii esențiali. Laptele de oaie oferă o serie de beneficii pentru sănătate: ajută la reducerea colesterolului din sânge, întărește oasele, sistemul imunitar, ajută la creșterea, dezvoltarea și prevenirea defectelor cognitive, reduce inflamația, luptă împotriva cancerului și scade tensiunea arterială. Laptele de oaie se folosește în producția de diferite tipuri de brânzeturi, printre care Roquefort, feta, iaurturi, utilizate în preparate de patiserie, cofetărie etc.
Rețete
Ieşniţă cu lapte de oaie
Ingrediente: 100 g unt, 4 ouă, 500 ml lapte bătut, 500 ml lapte de oaie, sare după gust, 100 g smântână, 100 g mălai, 100 g brânză de oaie, 100 g cașcaval. Preparare: Într-o tigaie potrivită, se pune untul la topit la foc mic, apoi se adaugă ouăle, amestecând continuu, după care se toarnă laptele bătut, un praf de sare, smântâna și laptele de oaie; se amestecă tot timpul să nu se taie, iar când ajunge la punctul de fierbere, se adaugă mălaiul în ploaie; după ce s-a încorporat mălaiul, se pun brânza de oaie și cașcavalul, se omogenizează bine și se dă deoparte. Se servește caldă ca atare sau cu ouă ochiuri lângă. Este ideală pentru micul dejun, dar se poate consuma în orice moment al zilei, caldă sau rece, fiind săţioasă.
Brioşe cu lapte de oaie
Ingrediente: 6 ouă, 300 g zahăr, 10 linguri ulei, 3 plicuri zahăr vanilat, 300 ml lapte de oaie, 500 g făină, 1 plic praf de copt, 1 praf de sare, 100 g stafide. Preparare: Se bat albușurile cu puțină sare până devin o bezea, apoi se adaugă gălbenușurile unul câte unul, zahărul în ploaie, zahărul vanilat și laptele de oaie; se omogenizează bine, după care se toarnă uleiul în fir subțire, amestecând continuu; după ce s-a omogenizat, se adaugă stafidele, făina și praful de copt. Astfel aluatul obținut se toarnă în forme de brioșe, care se pun la cuptor pentru 15 minute, la 150 de grade.