Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Răspundem cititorilor: Ceaiul de năprasnic are bune efecte la bolnavii de tuberculoză

Răspundem cititorilor: Ceaiul de năprasnic are bune efecte la bolnavii de tuberculoză

Data: 17 August 2009

Nicolae F., 39 de ani, judeţul Timiş: „Care este tratamentul fitoterapeutic indicat bolnavilor de tuberculoză?“

Prof. Constantin Milică
: Tratamentul fitoterapeutic se face cu plante medicinale care conţin substanţe antibiotice, vitamine şi săruri minerale, având efecte în stoparea şi stabilizarea bolii, în distrugerea bacilului Koch şi în remineralizarea ţesutului conjunctiv prin conţinutul ridicat în acid silicic şi potasiu.

Cu rol hemostatic, bactericid, depurativ, diuretic, expectorant şi fluidizant al secreţii lor bronşice se recomandă:

- decocturi din specii vegetale separate (coada-calului, siminoc, plămânărică, iarbă-mare, trifoi-rosu, tuia, traista-ciobanului şi teci de fasole) din care se consumă câte 2-3 ceaiuri pe zi;

- infuzii din troscot, hamei, lumânărică, patlagină, podbal, salvie şi ventrilică, cu acţiuni antiseptice şi de stopare a transpiraţiei nocturne;

- macerat din rădăcini de valeriană (6 linguri pe zi).

Pentru completarea necesarului vitaminic, în special în perioada de iarnă şi de primăvară, se vor consuma zilnic 2-3 căni cu infuzie din frunze de urzică, salvie şi ciuboţica-cucului, în amestec cu fructe de cătină albă, măceş, scoruş-de-munte, ienupăr, muguri de plop negru şi conuri de hamei. Pentru conţinutul bogat în vitamina C şi în complexul B se utilizează siropul de hrean, preparat din rizomi proaspeţi, tăiaţi mărunt şi amestecaţi cu o cantitate egală de zahăr; se consumă 1-2 linguri pe zi, în timpul meselor, având o multitudine de proprietăţi terapeutice (vitaminizante, antiseptice, antispastice, expectorante, diuretice şi stimulatoare).

Cu proprietăţi mineralizante, tonifiante şi cicatrizante sunt indicate decocturile din coada-calului (bogat în siliciu), podbal, troscot, mentă, tei, fructe de ienupăr, conuri de hamei, rizomi de pir, consumate zilnic în cantităţi de 3-4 ceaiuri, îndulcite cu miere sau zahăr, timp de 3-6 luni consecutiv.

Cu foarte bune efecte sunt folosite amestecurile de plante între care intră speciile menţionate mai sus, alături de alte specii cu mare eficienţă (busuioc, toporaşi, fructe de anason şi fenicul, coajă de salcie şi de stejar).

Efecte deosebite în tuberculoză şi tuse hemoragică are ceaiul de năprasnic (3 căni pe zi) şi uleiul eteric de pin (câte 20 de picături în puţină apă, de 3 ori pe zi, cu 20 de minute înainte de mesele principale, într-o cură de 2-3 săptămâni pe lună).

Apiterapia recomandă să se consume următoarele preparate:

- miere polifloră (500 g) amestecată cu 1-2 rădăcini rase de hrean (circa 100 g), care se macerează timp de 10 zile; se iau câte două linguri pe zi, cu două ore înainte de mesele principale, având însuşiri vitaminizante şi mai ales mineralizante prin conţinutul ridicat de Fe, Ca, Mg, K şi Na;

- tinctură 20-30% de propolis, din care se iau câte 30 de picături într-un pahar cu lapte cald, de 3 ori pe zi, cu o oră înainte de mese, pentru o cură care durează 4-10 luni;

- miere de albine (o lingură) în borş poaspăt (250 ml), consumată zilnic, înainte de mese.