Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Recomandări pentru dermatozele copilului, produse prin înţepături de insecte
Copiii sunt mai frecvent expuşi, în comparaţie cu adultul, la agresiunea insectelor, iar reacţiile locale sunt, în general, mai intense sau pot să apară fenomene sistemice severe, de tip anafilactic. În aceste cazuri este recomandabil să vă adresaţi de urgenţă medicului.
Înţepăturile de păianjen sunt urmate, în 10-15 minute până la câteva ore, de o roşeaţă urticariană, pruriginoasă (care provoacă scărpinatul), însoţită de umflătură, durere, transpiraţii, dificultate în vorbire. În cazul apariţiei acestor simptome, prezentarea la medic este obligatorie, deoarece apariţia reacţiilor de tip anafilactic reprezintă o urgenţă medicală. Înţepăturile de albine şi viespi sunt unele dintre cele mai dureroase astfel de traumatisme. La locul înţepăturii se produce foarte repede un edem de tip inflamator, uneori cu apariţia de vezicule şi necroză, iar zona respectivă devine extrem de sensibilă. Foarte rar poate să apară o reacţie de tipul hipersensibilităţii regionale imediate, când apare o urticarie generalizată. La copiii atopici (cu reactivitate deosebită la alergeni), prin repetarea înţepăturilor, se produc fenomene de şoc anafilactic, care pot duce la deces, mai ales la cei cu suferinţe cardiace. Şi în acest caz, prezentarea imediată la medic este obligatorie. Înţepăturile de căpuşe sunt frecvente la copii, în special la cei mici, care le pot lua de la câinii cu care se joacă sau de pe pământ sau iarbă. Manifestările locale sunt minime, iar cele generale extrem de rare, acestea fiind trecătoare şi cedând după îndepărtarea capului insectei. Foarte rar, la locul înţepăturii apare o reacţie inflamatorie sau necroză. Îndepărtarea insectei se poate face prin aplicarea unei picături de ulei de floarea-soarelui sau prin aplicarea unui tampon înmuiat în tinctură de iod. În situaţia în care căpuşa nu poate fi îndepărtată, atunci prezentarea la medic este obligatorie. Înţepăturile de ţânţari sunt şi ele foarte frecvente la copii. Aceste insecte, prezente în anumite perioade ale anului şi mai ales în zonele umede şi umbrite, sunt atrase, se pare, de anumite substanţe prezente la nivelul pielii. Aceste înţepături produc local leziuni papulo-nodulare urticariene, cu pielea din jur uşor congestivă, foarte pruriginoase. Leziunile se pot reacutiza prin scărpinat, după mai multe zile de aparentă resorbţie. Leziunile provocate prin înţepătura de ţânţar pot fi izolate sau multiple, fiind localizate pe regiunile descoperite ale corpului. Tratamentul constă în tamponarea leziunilor cu alcool camforat 5-10% sau mentolat 1%.