Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×
Acasa Societate Sănătate Remedii pentru prevenirea şi combaterea gripei

Remedii pentru prevenirea şi combaterea gripei

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Constantin Milică - 23 Feb, 2014

Pentru prevenirea şi vindecarea gripei sunt eficiente tratamentele naturiste care sunt mai puţin agresive în comparaţie cu antibioticele. Sunt recomandate ceaiurile fierbinţi din plante medicinale cu proprietăţi antivirotice.

Gripa este o boală virală, contagioasă, destul de frecventă, provocată de peste 200 de tulpini virotice (din serotipurile A, B, C). Acestea se transmit prin aer sau prin contactul direct cu persoane bolnave, prin picăturile de salivă emise prin tuse, strănut şi vorbire. Efectele sunt mai severe în cazul copiilor, la persoane slăbite şi în vârstă de peste 65 de ani, extenuate fizic şi psihic, fumători activi şi pasivi, cu carenţe vitaminice şi cu sistemul imunitar scăzut. În România, anual se îmbolnăvesc de gripă circa 10-20% din locuitori.

După o incubaţie de câteva ore sau de până la patru zile, apar simptomele: tuse uscată, strănut, febră, transpiraţii, guturai, scurgeri nazale, frisoane, dureri de cap, lăcrimare, răguşeală, dureri în gât, oboseală, somnolenţă, stare de astenie. La două-trei zile după debut apar dureri în gât, tuse seacă, arsuri în piept, limbă încărcată. În formele normale de gripă, febra dispare în 5-7 zile, dar pot să persiste tusea şi oboseala.

Gripa trebuie să fie tratată cu mare atenţie, pentru a evita o suprainfecţie, cu complicaţii pulmonare (bronşită, angină, pneumonie severă, sinuzită), neurologice şi digestive (greaţă, vărsături, diaree, dureri abdominale), apoi conjunctivită, meningită, otită, miocardită.

Copiii şi bătrânii anemici şi bolnăvicioşi, cu imunitate foarte redusă, pot avea şase-opt episoade virale pe an.

Pentru prevenirea şi vindecarea gripei sunt eficiente tratamentele naturiste care sunt mai puţin agresive în comparaţie cu antibioticele. Sunt recomandate ceaiurile fierbinţi, din plante medicinale, cu proprietăţi antivirotice, neurosedative, antiinfecţioase, emoliente, expectorante, sudorifice şi antitusive, combinate cu aspirină din scoarţă de salcie.

În uz intern sunt indicate ceaiuri din flori de tei, soc şi salcâm, la care se adaugă frunze de salvie şi echinaceea, cu acţiune de întărire a sistemului imunitar, apărând organismul de infecţiile virale, bacteriene şi fungice.

Efectele acestor ceaiuri pot creşte simţitor, dacă se adaugă o linguriţă de scorţişoară şi cuişoare măcinate fin, care au acţiuni antivirotice.

Tot intern se folosesc siropurile preparate din muguri de conifere (brad, pin, molid), la care se adaugă propolis şi echinaceea.

Extern se aplică un unguent corporal cu mentol şi camfor, pentru masaje pe piept, spate şi tâmple pentru ameliorarea durerilor musculare şi calmarea iritaţiilor pe căile respiratorii.

Tot extern se mai folosesc inhalaţii cu aburi fierbinţi din infuzii de busuioc, mentă, muşeţel sau picături de ulei eteric de lavandă şi conifere, puse pe o batistă curată. Sunt foarte bune frecţiile cu oţet aromat, preparat din mentă, lavandă, salvie, cimbrişor şi fructe de ienupăr.

Apiterapia recomandă mierea din flori de tei, lăptişor de matcă şi tinctură de propolis 20% în apă sau lapte, cu acţiune antivirală.

Regimul alimentar indică în primele două-trei zile o alimentaţie uşoară, cu multe lichide (1,5-2 litri pe zi) sub formă de apă potabilă, supe calde şi sucuri de legume şi fructe.