Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Revenim la normalitate, dar cu prudență
După doi ani de pandemie, lucrurile par să revină la normal. Cazurile noi de infecţie cu SARS-CoV-2 sunt în scădere, la fel și numărul pacienților de la terapie intensivă, iar autoritățile din mai multe țări europene, inclusiv din România, au eliminat restricțiile anti-COVID-19. Noul coronavirus nu a dispărut însă complet.
Medicii ne sfătuiesc să purtăm în continuare masca în locurile aglomerate, ca măsură de precauție, să ne spălăm pe mâini sau să ne dezinfectăm cât mai des, pentru că varianta Omicron este foarte contagioasă și încă are transmitere comunitară.
S-a spus deseori că vom fi nevoiți să „conviețuim” cu noul coronavirus, așa cum ne-am obișnuit cu virusurile gripale. După apariția variantei Omicron, mai contagioasă, dar mai puțin agresivă, mulți au sperat că va fi mai puțin periculos, dar a apărut subvarianta BA.2, care provoacă forme mai grave ale bolii decât Omicron.
Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, mai mult de 16 la sută din cazurile COVID cu varianta Omicron din România sunt cu subvarianta BA.2.
Una dintre teoriile epidemiologilor susţine posibilitatea ca Omicron să facă trecerea de la pandemie la o fază endemică, în care virusul continuă să circule, dar cu un număr relativ stabil de îmbolnăviri. Răcelile obișnuite sunt boli endemice, dar și o serie de boli grave precum febra hemoragică Lassa, malaria, poliomielita și variola. Cu alte cuvinte, o boală poate fi endemică, dar în același timp contagioasă și periculoasă, explică profesorul Aris Katzourakis, de la Universitatea din Oxford, într-un articol publicat în revista „Nature”.
Pe de altă parte, valul masiv de refugiați nevoiți să părăsească Ucraina din cauza războiului riscă să ducă din nou la o creștere a cazurilor de COVID-19 în Europa. La izbucnirea războiului, Ucraina trecea printr-un vârf al infectărilor, cu 900.000 de cazuri în februarie şi o rată de pozitivare la teste de 60 la sută, conform datelor anunțate de o reprezentantă a Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, citată de agenția germană de presă DPA. (I. M.)