Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×
Acasa Societate Sănătate Şalăul de Nil, bogat în minerale şi Omega 3

Şalăul de Nil, bogat în minerale şi Omega 3

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 06 Iul, 2021

Șalăul de Nil (Lates Niloticus) este unul dintre cei mai mari şi gustoşi pești de apă dulce, care poate ajunge la o lungime maximă de aproape 2 metri și o greutate de până la 200 kg. A fost introdus în mai multe lacuri din Africa, inclusiv în lacul Victoria și în lacul artificial Nasser. Carnea sa are un conținut scăzut de grăsimi şi este bogată în proteine, vitamine şi minerale. Carnea de pește, în general, s-a dovedit benefică pentru inimă și artere. Numeroase studii arată că un consum regulat de peşte, de 2-4 ori pe săptămână, reduce cu 30% riscul apariției unor boli de inimă. Fileurile de șalău sunt congelate individual și sunt transportate în condiții de frig controlat, până la destinația finală. Pentru a-l pregăti, se pune la dezghețat în frigider, cu o zi înainte de a fi gătit. Carnea albă, slabă și foarte gustoasă se consumă fiartă, prăjită, pane, grătar sau la cuptor. 

Șalău de Nil cu sos de smântână 
Ingrediente: 400 g șalău de Nil, 50 g unt, 250 g smântână de gătit, o linguriță de amidon sau făină, o lămâie mare, sare și piper după gust. Preparare: Se taie șalăul în două, se asezonează cu sare și piper, se pune untul în tigaie, se lasă să se topească la foc mic, apoi se pun bucățile de pește în tigaie și se gătesc la foc potrivit, câte 4-5 minute pe fiecare parte; când sunt gata, se dau deo­parte și peste untul rămas în tigaie se pune amidonul sau făina; după ce se omo­ge­ni­zează, se adaugă smântâna şi se ames­tecă bine. Când se îngroașă un pic, se adaugă zea­ma de lămâie, sare și piper după gust, apoi se toarnă sosul peste peștele pus în farfurie și se decorează cu pătrunjel și felii de lămâie. 

Supă-cremă cu şalău de Nil
Ingrediente: 500 g șalău de Nil, 3 cartofi, 1 ardei gras roșu, 1 ceapă mare, 2 roșii proas­pete sau în bulion, o felie de țelină, o rădăcină de pătrunjel, 1 lingură ulei, pătrunjel, sare, 100 ml smântână de gătit, zeama de la o lă­mâie. Preparare: Într-o oală se pun la fiert, în aproximativ 1,5 l de apă, cartofii tăiați cuburi, uleiul, ardeii, ceapa, țelina, pă­trun­jelul; după 15 minute se adaugă roșiile decojite și apoi după încă 10 minute se adaugă peștele tăiat bucăți; se potriveşte de sare și piper; se mai lasă 10 minute să fiarbă, după care se ia oala de pe foc și se pune la răcit. După ce s-a răcit supa, se dă prin blender până se obține consistența dorită, iar apoi se pune în oală și se mai lasă pentru câteva minute la foc mic până dă un clocot, apoi se adaugă zeama de lămâie și, la final, smântâna de gătit. Se servește cu crutoane și asezonată cu pătrunjel verde.

Citeşte mai multe despre:   rețete cu pește  -   Rețete