Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Şalăul de Nil, bogat în minerale şi Omega 3
Șalăul de Nil (Lates Niloticus) este unul dintre cei mai mari şi gustoşi pești de apă dulce, care poate ajunge la o lungime maximă de aproape 2 metri și o greutate de până la 200 kg. A fost introdus în mai multe lacuri din Africa, inclusiv în lacul Victoria și în lacul artificial Nasser. Carnea sa are un conținut scăzut de grăsimi şi este bogată în proteine, vitamine şi minerale. Carnea de pește, în general, s-a dovedit benefică pentru inimă și artere. Numeroase studii arată că un consum regulat de peşte, de 2-4 ori pe săptămână, reduce cu 30% riscul apariției unor boli de inimă. Fileurile de șalău sunt congelate individual și sunt transportate în condiții de frig controlat, până la destinația finală. Pentru a-l pregăti, se pune la dezghețat în frigider, cu o zi înainte de a fi gătit. Carnea albă, slabă și foarte gustoasă se consumă fiartă, prăjită, pane, grătar sau la cuptor.
Șalău de Nil cu sos de smântână
Ingrediente: 400 g șalău de Nil, 50 g unt, 250 g smântână de gătit, o linguriță de amidon sau făină, o lămâie mare, sare și piper după gust. Preparare: Se taie șalăul în două, se asezonează cu sare și piper, se pune untul în tigaie, se lasă să se topească la foc mic, apoi se pun bucățile de pește în tigaie și se gătesc la foc potrivit, câte 4-5 minute pe fiecare parte; când sunt gata, se dau deoparte și peste untul rămas în tigaie se pune amidonul sau făina; după ce se omogenizează, se adaugă smântâna şi se amestecă bine. Când se îngroașă un pic, se adaugă zeama de lămâie, sare și piper după gust, apoi se toarnă sosul peste peștele pus în farfurie și se decorează cu pătrunjel și felii de lămâie.
Supă-cremă cu şalău de Nil
Ingrediente: 500 g șalău de Nil, 3 cartofi, 1 ardei gras roșu, 1 ceapă mare, 2 roșii proaspete sau în bulion, o felie de țelină, o rădăcină de pătrunjel, 1 lingură ulei, pătrunjel, sare, 100 ml smântână de gătit, zeama de la o lămâie. Preparare: Într-o oală se pun la fiert, în aproximativ 1,5 l de apă, cartofii tăiați cuburi, uleiul, ardeii, ceapa, țelina, pătrunjelul; după 15 minute se adaugă roșiile decojite și apoi după încă 10 minute se adaugă peștele tăiat bucăți; se potriveşte de sare și piper; se mai lasă 10 minute să fiarbă, după care se ia oala de pe foc și se pune la răcit. După ce s-a răcit supa, se dă prin blender până se obține consistența dorită, iar apoi se pune în oală și se mai lasă pentru câteva minute la foc mic până dă un clocot, apoi se adaugă zeama de lămâie și, la final, smântâna de gătit. Se servește cu crutoane și asezonată cu pătrunjel verde.