Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Simptomele la care să fim atenți când e caniculă
Deși suntem abia în prima lună de vară, temperatura de afară a depășit, zilele acestea, pragul de caniculă, ceea ce ne poate afecta sănătatea. Mai expuse sunt persoanele în vârstă și copiii. Experţii Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), citați de BBC, ne oferă câteva recomandări.
Pe măsură ce corpul se încălzește din cauza vremii caniculare, vasele de sânge se dilată, provocând scăderea tensiunii arteriale, ceea ce obligă inima să lucreze mai intens pentru a împinge sângele în tot corpul. În cazul acesta, pot să apară erupții pe piele sau umflături la nivelul picioarelor.
În același timp, transpirația favorizează deshidratarea și eliminarea mineralelor din organism, schimbând radical echilibrul dintre acestea. În cazul persoanelor hipotensive, pot să apară amețeli, greață, stări de leșin, crampe musculare, transpirație abundentă, oboseală, scăderea temperaturii corporale.
Dacă tensiunea arterială scade prea mult, crește riscul de atac de cord. Organismul încearcă să-și mențină temperatura la aproximativ 37 de grade Celsius, indiferent dacă ne aflăm într-un loc foarte friguros sau ne confruntăm cu temperaturi caniculare. Cu cât temperatura crește, cu atât organismul este nevoit să lucreze mai mult pentru a-și menține temperatura la un nivel normal.
Ce soluţii avem? Specialiştii sfătuiesc să purtăm îmbrăcăminte adecvată, ușoară și largă și să ne adăpostim la umbră sau în spații cu aer condiționat. De asemenea, este bine să limităm activitățile în aer liber, să bem multe lichide și să evităm alcoolul.
Dacă suntem nevoiţi să ieşim afară, este important să folosim creme de protecție solară, să ne acoperim capul cu pălărie de soare, şapcă etc. și să nu lăsăm sau să uităm persoane sau animale în autovehiculele personale. Și somnul poate fi afectat de caniculă, de aceea este recomandabil să folosim așternuturi subțiri și să încercăm să respectăm programul obișnuit de odihnă.
Cum îi ajutăm pe cei care au făcut insolație? Experții CDC citați de BBC spun că este foarte important ca persoanele afectate de insolație să fie mutate în spații mai răcoroase. Pulverizați-le apă pe suprafața corpului, pentru a le ajuta să se răcorească și oferiți-le multă apă, pentru a se hidrata. Dacă persoanele respective nu își revin în 30 de minute, solicitați sprijin din partea serviciilor de urgență. La persoanele cu insolație există și riscul ca transpirația normală a corpului să se oprească, chiar dacă le este foarte cald. În astfel de cazuri, temperatura corpului poate ajunge chiar și la 40 de grade Celsius, ceea ce le poate provoca convulsii sau chiar pierderea cunoștinței.
Persoanele cu vârste înaintate sau care suferă de afecțiuni cronice, cum sunt bolile cardiace, pot fi în situația de a nu se putea proteja de caniculă. De asemenea, copiii, persoanele cu deficit motoriu, oamenii fără adăpost și cei care locuiesc la etaje superioare sunt printre cei mai expuși problemelor provocate de căldura excesivă de afară. Diabetul grăbește deshidratarea organismului și poate afecta capacitatea corpului de a transpira. Bolile cerebrale, precum demența, îi fac pe cei afectați să nu își dea seama când le este foarte cald sau să nu conștientizeze că au nevoie de ajutor.
Cât priveşte persoanele care urmează un tratament de lungă durată, medicii spun că este bine să continue să ia medicamentele recomandate, dar să se hidrateze suficient și să rămână pe cât posibil în spații climatizate. Există și medicamente pe care trebuie să le luăm cu atenție. De exemplu, diureticele luate când este foarte cald cresc riscul de deshidratare și dezechilibre ale mineralelor importante pentru organism. La rândul lor, antihipertensivele luate în perioadele caniculare pot provoca scăderi periculoase ale tensiunii arteriale, deoarece vasele sanguine se dilată pentru a face față căldurii. De asemenea, unele medicamente pentru epilepsie și Parkinson pot bloca transpirația, punând astfel organismul în dificultate. (I. N.)