Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Tratamente naturiste contra conjunctivitelor de primăvară
Primăvara apare conjunctivita cauzată de sensibilitatea faţă de diferite polenuri, mai ales cel de plop. Medicina naturistă recomandă o serie de tratamente bazate pe plante medicinale, care prezintă proprietăţi antiinflamatoare, antiseptice, bacteriostatice, emoliente şi calmante.
Conjunctivita este o boală foarte frecventă (în special la copii) a ochilor, caracterizată printr-o inflamaţie contagioasă a mucoasei conjunctivale care căptuşeşte partea internă a pleoapelor şi se răsfrânge pe globul ocular, până la periferia corneei. Cea mai agresivă este conjunctivita virală, care se manifestă prin inflamarea unui ochi şi senzaţia permanentă a unui corp străin în ochiul virusat. Dacă boala nu este tratată corect, apar senzaţii de fotofobie (intoleranţă la lumină), iar afecţiunea evoluează spre keratite (leziuni ale corneei). În tratamentele naturiste pentru uz intern se aplică: - infuzie din herba uscată de silur (3 linguriţe la 200 ml apă), care se bea în cursul zilei; - infuzie din frunze de coacăz negru (o linguriţă la 250 ml apă clocotită), din care se beau două căni pe zi; - infuzie dintr-un amestec format cu 20 g albăstrele, 20 g muşeţel, 20 g nalbă mare, 20 g silur şi 20 g petale de trandafir; din acest amestec se ia o lingură la 200 ml apă clocotită, se lasă să infuzeze acoperit 15 minute şi se beau două căni pe zi, având efecte în limpezirea vederii. În uz extern, compresele pe pleoape şi băile se fac cu infuzii sau decocturi din: - flori de gălbenele, albăstrele, muşeţel, nalbă mare, soc, tei şi coada-şoricelului; - frunze de patlagină, pelin, salvie şi lăcrămioare; - petale de trandafir de dulceaţă; - herba de sulfină, isop, talpa-gâştei şi turiţă mare; - rădăcini de nalbă mare macerate la rece şi apoi fierte 10 minute la foc redus; - fructe de anason, fenicul şi scoruş; - apă din flori proaspete de albăstrele pentru pulverizări cu efecte tonifiante ale pleoapelor lăsate; - amestec din albăstrele (flori - 20 g), gălbenele (flori - 20 g), muşeţel (flori - 10 g), coada-şoricelului (flori - 10 g) şi isop (herba - 10 g) pentru infuzie; - amestec din patlagină (frunze - 10 g), albăstrele (flori - 5 g) şi sulfină (herba - 5 g); - instilare, primavara, cu sevă de viţă-de-vie obţinută după tăierea coardelor, păstrată la răcoare în sticluţe bine închise; - ungerea pleoapelor cu ulei de gălbenele, ulei de sulfină şi vitamina A uleioasă; - tinctură de gălbenele în alcool 60 %, macerată 8-10 zile. Se va insista, de asemenea, pe un consum mai mare de sucuri din morcov (câte 500 ml pe zi), sfeclă roşie, ţelină, varză, castraveţi, spanac, pătrunjel şi cât mai multe fructe proaspete (mere, struguri, dude, afine). Rezultate bune dă o cură de 2-3 săptămâni cu un amestec de sucuri (morcov cu pătrunjel sau morcov cu spanac), consumate în cantităţi de 500 ml pe zi.