Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Virtuțile fitoterapeutice ale petalelor și fructelor de trandafir

Virtuțile fitoterapeutice ale petalelor și fructelor de trandafir

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Constantin Milică - 24 August 2015

Medicina populară şi cea ştiinţifică au utilizat, în decursul timpului, atât petalele, cât şi fructele de trandafiri pentru prepararea diferitelor produse cu aplicaţii terapeutice. În diferite combinaţii, se pot valorifica cu succes proprietăţile unor substanţe bioactive ale acestora.

În prezent, petalele proaspete sau uscate şi fructele de trandafiri (mă­ceșele) constituie materii prime pentru obţinerea diferitelor preparate, în uz intern şi extern, care exercită efecte benefice în tratarea multor afecţiuni.

În tratamente interne sunt recomandate următoarele produse fitoterapeutice:
- infuzia de trandafiri se prepară din două linguri petale proaspete sau uscate, intens parfumate. După ce se îndepărtează baza albă a petalelor cu gust amar, se pun în 200 ml apă clocotită, se infuzează acoperit timp de 10-15 minute, se strecoară, se îndulceşte după gust şi se consumă fără lămâie şi fără lapte, de preferat în orele de amiază. Infuzia are efecte de combatere a diferitelor boli ca: diaree cronică, dizenterie, gripă, răceală, răguşeală, laringită, astm bronşic, glosită, oprirea sângerării în hemoragii interne, dureri de cap;
- maceratul din petale cu miere de albine este indicat pentru tratamentul micozelor bucale la sugari, diaree, angină pectorală, astm şi bronşectazie;
- apa de roze, rezultată după separarea uleiului eteric prin decantare, se foloseşte pentru a combate durerile de inimă, gastrointestinale şi lumbago;
- tinctura din petale proaspete macerate 10 zile în alcool 600 se foloseşte în tratarea gripei, astmului, hemoptiziei şi dizenteriei;
- pasta din petale, amestecate cu apă de roze şi glicerină, se utilizează pentru tratarea aftei din gură, amigdalite, faringite şi angină;
- oţetul aromat din petale proaspete şi boboci este eficient în scăderea febrei, răceli, angină, dureri de cap, afecţiuni de gât (amigdalită, traheită, laringită) şi redarea vitalităţii la persoanele obosite sau leşinate;
- dulceaţa de trandafiri este indicată în afecţiunile pulmonare şi ale cavităţii bucale.
Fructele de trandafiri, bogate în polivitamine, mai ales în vitamina C, au utilizări multiple ca tonic vitaminizant, în întărirea organismelor bolnave, la convalescenţi, copii şi bătrâni.
Bune efecte ale preparatelor din fructe se constată la facilitarea circulaţiei periferice a sângelui prin vasele capilare, la vindecarea afecţiunilor hepatobiliare, prin mărirea secreţiei biliare şi combaterea litiazei biliare. De asemenea, acţionează în vindecarea litiazei renale şi a altor boli ale căilor urinare.
Se atenţionează că prin uscarea fructelor se pierde mai mult de jumătate din conţinutul în vitamina C şi din valoarea lor terapeutică.
Un vechi leac păstrat din bătrâni folosea uleiul de trandafiri, picurat în miere de albine, cu eficienţă în cazuri de intoxicaţii.
În tratamente externe se recomandă:
- gargară şi tamponări cu infuzie sau decoct din petale proaspete. Aceasta se utilizează pentru tratarea afecţiunilor bucale (stomatite, afte, dureri de dinţi, micoze);
- mierea de albine cu aromă de trandafir, realizată cu ajutorul petalelor uscate fierte în apă, la care se adaugă miere de albine. Este eficientă în tratarea afecţiunilor bucale la copii (stomatite, afte, micoze);
- frecţiile cutanate cu tinctură din petale proaspete în alcool 600, cu rol cicatrizant în acnee şi răni;
- frecţiile cu oţet aromat, preparat din petale uscate de trandafiri cu oţet de vin şi rădăcini de stânjenel, sunt recomandate în caz de gripă, răceli şi guturai, dureri reumatice, inflamaţii lezate, răni şi ulceraţii;
- compresele cu infuzie, decoct, tinctură camforată şi apă de roze pe pansament steril se aplică în afecţiuni oculare (pleoape umflate, ochi obosiţi, conjunctivite, blefarite), în boli ale pielii (eczeme, pistrui, urticarie, tenuri şi mâini uscate), precum şi în dureri de cap (cefalee) şi insolaţie;
- compresele cu oţet aromat de roze puse pe frunte au bune efecte în caz de dureri de cap şi insolaţii;
- tamponările cu apă de roze, flori de portocal, glicerină, alcool 600, caolin se aplică de două-trei ori pe zi contra pistruilor;
- loţiunea tonică din apă de roze cu alcool camforat sau lapte de migdale şi sulfat de amoniac este indicată a fi aplicată sub formă de frecţii uşoare în fiecare seară, după demachiere pentru combaterea ridurilor;
- loţiunea cu apă de roze, rom și amoniac se foloseşte pentru frecţii, de două-patru ori pe săptămână, în scopul de a combate mătreaţa capului;
- unguentul de roze se prepară din două linguri petale proaspete, infuzate în apă clocotită, pe suport de opt linguri lanolină, patru linguri glicerină, patru linguri ulei de migdale şi patru-cinci picături de ulei esenţial de trandafiri. După amestecare în mixer până la uniformizare totală, unguentul este folosit în tratamentul pielii uscate şi ridate, respectiv pe ten, gât, piept şi mâini.
Într-un tratament extern, cu mare eficienţă terapeutică, se folosesc petalele de trandafiri în amestec cu flori de lavandă şi frunze de rozmarin care se pun într-un săculeţ din pânză de bumbac. Se fierbe în apă şi se toarnă în apa de baie, scufundând şi săculeţii pentru a obţine un parfum puternic. Durata băii este de 10-15 minute, iar după uscare, corpul se pulverizează cu apă de roze.
Unele produse alimentare, realizate cu ajutorul petalelor sau fructelor de trandafir, sunt, de asemenea, recomandate pentru consum. Petalelor parfumate şi colorate li se îndepărtează baza albă, cu gust amar, după care se prepară diferite produse de cofetărie ca deserturi, prăjituri, marţipan, dulceţuri, şerbeturi, jeleuri, peltele, marmelade, paste, creme, sucuri, siropuri, limonade, lichioruri, vinuri şi oţeturi.
Gemul din petale de trandafiri şi mere se prepară din 500 g petale parfumate şi proaspete, 2 kg mere, 500 g zahăr, sucul şi coaja unei lămâi şi 250 ml apă. După îndepărtarea bazei albe a petalelor se amestecă cu merele cojite şi tăiate în bucăţi mici şi se fierbe până când merele devin moi; se toarnă în borcane preîncălzite şi se închid ermetic.
Siropul de trandafiri se consumă ca atare sau ca îndulcitor pentru creme de vanilie, plăcinte cu frişcă, prăjituri şi iaurturi. Marmelada de roze devine foarte gustoasă dacă se amestecă petalele de trandafiri cu mere, coacăze roşii, fragi sau nectarine.
Lichiorul de roze capătă valoare deosebită şi devine delicios când se amestecă petalele de trandafiri cu flori de iasomie, garoafe şi violete proaspete, precum şi cu esenţă de scorţişoară şi ananas. Fiecare din cele patru tipuri de flori se fierb separat, se infuzează acoperite până la răcire, se strecoară şi se amestecă. La 2 litri infuzie amestecată se adaugă 1 litru alcool 400, 1 kilogram zahăr, 100 ml esenţă de scorţişoară şi 100 ml esenţă de ananas. Se obţine un lichior recomandat pentru consum mai ales după mesele copioase.
Pentru valorificarea fructelor (măceşe) în produse alimentare se aleg soiurile care au fructe mari, uşor de prelucrat, cărnoase, cu procent de pulpă de 60-80% din greutatea totală, cu conţinut ridicat de zaharuri solubile, proteine, pectine, vitamina C, acizi organici, caroten şi săruri minerale. Din fructele coapte se îndepărtează seminţele cu gust iute şi puful interior, iar pulpa fructelor se prelucrează pentru prepararea de prăjituri, paste, dulceţuri, gemuri, marmelade, compoturi, siropuri, lichioruri, vinuri şi oţeturi aromate pentru salate.