De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
1.700 de ani de la publicarea Edictului de la Mediolanum
Numeroşi istorici şi teologi de renume din ţară s-au reunit în perioada 17-19 septembrie la Mănăstirea Tismana din judeţul Gorj pentru a comemora împlinirea a 1.700 de ani de la publicarea Edictului de la Mediolanum, din anul 313, prin care se acorda libertate Bisericii Creştine, informează mitropoliaolteniei.ro. Simpozionul este organizat de Comisia Română de Istorie şi Studiu al Creştinismului, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi cu sprijinul Înalt Preasfinţitului Irineu, Mitropolitul Olteniei. Cuvântul de deschidere al întâlnirii a fost susţinut de Înalt Preasfinţitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, urmat de mai multe comunicări ştiinţifice. În prima zi de discuţii au mai luat cuvântul acad. Emilian Popescu, pr. Mihai Căţoi, secretarul Comisiei Române de Istorie şi Studiu al Creştinismului, şi pr. Emanoil Băbuş, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Justinian Patriarhul", a universităţii din Bucureşti, precum şi alţi profesori ai facultăţilor de teologie sau istorie din ţară.
Pe parcursul celor trei zile ale evenimentului se vor dezbate teme legate de evoluţia creştinismului în timpul Sfântului Împărat Constantin cel Mare şi a influenţei acestuia în teritoriile de la nord şi sud de Dunăre, iar în ultima zi, participanţii vor vizita cetatea antică Sucidava. În contextul declarării anului 2013 de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca An omagial dedicat Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, Comisia Română de Istorie şi Studiu al Creştinismului şi-a propus organizarea mai multor sesiuni de lucru şi simpozioane în Mitropolia Olteniei, pentru faptul că activitatea Împăratului Constantin cel Mare este mai pregnant reliefată în această zonă a ţării, unde există mai multe dovezi arheologice importante din perioada împăratului, precum: podul peste Dunăre inaugurat în 328, cetatea Sucidava - Celei, noua bazilică paleocreştină descoperită lângă Drobeta-Turnu Severin şi altele. (C.B.)