Praznicul Naşterii Domnului a adunat şi în acest an mulţimi de credincioşi la Catedrala Mitropolitană din Sibiu. Sfânta Liturghie din ziua marelui praznic a fost săvârşită de
100 de ani de la punerea pietrei de temelie a Bisericii „Sfântul Ilie“ Techirghiol
Cu acest prilej vor fi aduse părticele din moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena (patronii spirituali ai municipiului Constanţa), aflate la Catedrala patriarhală din Bucureşti. De asemenea, astăzi se împlinesc 100 de ani de la punerea pietrei de temelie a acestui sfânt lăcaş, prilej cu care PF Părinte Patriarh Daniel va binecuvânta lucrările de reparaţie ale altarului bisericii. Parohia „Sfântul Ilie“ din Techirghiol a fost înfiinţată în anul 1907, iar piatra de te-melie a bisericii a fost pusă la 20 iulie 1909. Sfântul lăcaş a fost sfinţit în anul 1914, iar jumătate din costurile construcţiei au fost suportate de marele artist Constantin Tănase.
Hram la Mănăstirea Histria Şi Mănăstirea Histria îşi serbează hramul. Aseară, s-a oficiat Privegherea, iar astăzi vor avea loc Acatistul Sfântului Prooroc Ilie, Sfânta Liturghie (cu slujba de pomenire pentru cei adormiţi), oficiată în altarul de vară, Taina Sfântului Maslu, iar după-amiază, de la ora 16:00, se va săvârşi slujba Vecerniei, informează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Tomisului. Credincioşii veniţi la slujba de hram se vor putea închina la racla ce conţine un veşmânt al Sfântului Ierarh Nicolae şi mirul izvorât din moaştele Sfântului Ierarh, ce va fi adusă de la Biserica „Sfântul Nicolae“ din Năvodari, precum şi o raclă cu aproximativ 50 de părticele de sfinte moaşte (Sfântul Ioan Gură de Aur, Sfântul Grigorie Teologul, Sfântul Mina ş.a.) care se află în permanenţă la mănăstire. Mănăstirea a fost construită în vecinătatea cetăţii Histria deoarece, conform părintelui stareţ Ioil, „istoricul este legat de această cetate care a fost un centru creştin foarte dezvoltat, cu scaun episcopal, centru monahal, şi şapte bazilici paleocreştine. Am considerat că suntem datori să ridicăm un aşezământ monahal în memoria înaintaşilor noştri“. Mănăstirea Histria a luat fiinţă pe 20 iulie 2004, piatra de temelie a bisericii mari fiind pusă trei ani mai târziu. De atunci au fost construite un corp de chilii şi altarul de vară, se lucrează la construcţia bisericii mari a mănăstirii, urmând să fie înălţat şi un paraclis în cinstea Maicii Domnului. Obştea mănăstirii numără, în prezent, cinci vieţuitori.