De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
100 de copii s-au întrecut la bătut toaca
Oraşul de la poalele munţilor Făgăraş găzduieşte de 15 ani un concurs de bătut toaca, intitulat "Cântecul care zideşte". Cu timpul, competiţia locală s-a transformat într-un adevărat festival naţional şi internaţional, la care participă copii cu vârsta între 5 şi 15 ani. Evenimentul nu este o simplă competiţie, ci şi un prilej de a aduce împreună oameni din diferite zone şi de a face din bătutul toacei o artă şi o rugăciune.
Oraşul Victoria din judeţul Braşov a fost timp de trei zile, între 5 şi 7 iulie, gazda unuia dintre cele mai originale concursuri din ţară adresate copiilor. Festivalul Internaţional de Toacă de la Victoria, aflat la cea de-a VI-a ediţie, s-a bucurat de o largă participare. Copii din peste 20 de judeţe au reprezentat cu mândrie zona din care provin, prin costumele populare purtate şi prin mărturiile aduse în faţa tuturor despre unicitatea şi istoria sfântă a plaiurilor natale.
Însoţiţi de preoţii parohi sau chiar de protopopi, copiii au dovedit în faţa unui juriu de specialitate că s-au pregătit minuţios pentru însuşirea artei de a bate toaca.
Manifestarea a debutat luni, 5 iulie, când preoţii însoţitori au oficiat la Biserica "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" din localitate, gazda din fiecare an a competiţiei, slujba Vecerniei, urmată de scurte prezentări ale specificului cultural din fiecare judeţ. Prima zi s-a încheiat cu o expoziţie de icoane şi cu un foc de tabără organizat cu sprijinul primăriei din oraş. "Participanţii au fost cazaţi la hotelul din oraş, la Mănăstirea "Brâncoveanu", de la Sâmbăta de Sus, şi la hotelul "Diana" din aceeaşi localitate", ne-a explicat parohul de la Biserica "Sf. Împăraţi Constantin şi Elena" din Victoria, organizatorul festivalului, părintele Ovidiu Smădu.
Concurs de bătut clopotele
Un recital de muzică populară, susţinut de rapsozii familiei Tudor din Victoria, a deschis manifestările din a doua zi a festivalului. Momentul artistic a avut loc pe esplanada din faţa Casei de Cultură din Victoria şi a fost urmat de parada costumelor populare. Ediţia din acest an a festivalului a fost încununată şi cu inaugurarea competiţiei de bătut clopotele. "Ne-am gândit să cumpărăm şi clopote, astfel încât copiii să se întreacă şi la mânuitul clopotelor", ne-a spus părintele Smădu. Clopotele noi au fost sfinţite, cu această ocazie, iar Anastasia Costea, din Caransebeş, a oferit o demonstraţie de bătut clopotele, urmând ca, din anul următor, participanţii să-şi demonstreze talentul şi la acest gen de concurs.
Cei aproximativ 100 de copii din judeţele Alba, Argeş, Bacău, Botoşani, Braşov, Buzău, Bistriţa, Caraş-Severin, Cluj, Dâmboviţa, Dolj, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mureş, Prahova, Sibiu, Tulcea, Vrancea, şi Ilfov, la care s-au adăugat reprezentanţii comunităţii ucrainene din Suceava şi cei ai comunităţii româneşti din Italia, au primit diplome de participare, iar cei mai buni au primit premii din partea organizatorilor. Festivalul s-a încheiat cu un pelerinaj la Mănăstirea "Brâncoveanu" de la Sâmbăta de Sus.
Cum s-a născut festivalul de toacă
La început, Festivalul de toacă de la Victoria a fost o competeţie locală. Copiii din Victoria, dornici de a deprinde arta de a bate toaca, au cerut părintelui Smădu să fie lăsaţi să "toace" înainte de oficierea slujbelor religioase. "În 1995, când începusem să oficiem slujbele religioase în această biserică, copiii care veneau aici s-au arătat dornici de a bate toaca. M-am gândit atunci că ar fi bine să organizez un concurs de bătut toaca, prin care să-i iniţiem şi să-i ajutăm să se perfecţioneze. Am ales luna iulie ca dată a desfăşurării concursului, pentru că în această perioadă copiii sunt în vacanţă. Din 2001, competiţia s-a transformat într-un festival naţional, copii din diferite zone ale ţării participând cu preoţii de acolo. Din 2004, festivalul a devenit internaţional, pentru că în fiecare an am avut participanţi din Ucraina sau din Italia", ne-a explicat părintele Smădu.
"Am învăţat să bat clopotele ca la Muntele Athos"
Am stat de vorbă cu câţiva dintre copiii care au participat la concursul de la Victoria şi iată ce ne-au mărturisit:
Anastasia Costea, Caransebeş: "Am venit din Caransebeş ca să particip la acest concurs de bătut toaca. Este a cincea oară când particip la acest concurs, iar toaca o bat de mult timp. Este foarte frumos şi antrenant. În fiecare an, concursul are ceva deosebit. Anul acesta am învăţat aici să bat şi clopotele, ca la Muntele Athos".
Cosmin, judeţul Sibiu: "M-am pregătit pentru acest concurs de câteva săptămâni. Am participat prima oară acum trei ani. Este foarte frumos, am cunoscut mulţi copii din alte oraşe şi ne bucurăm când primim premii".