Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
200 de milioane de euro, „spălaţi“ în România anul trecut
Peste 200 de milioane de euro ar fi putut fi „spălaţi“ în 2007, în România, potrivit „indiciilor“ Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB), majoritatea banilor provenind din evaziune fiscală, a declarat, ieri, preşedintele instituţiei, Adriana Luminiţa Popa.
„Nu pot să vă spun în mod concret câţi bani s-au spălat, dar pot să vă spun câte indicii au existat. Valoric - peste 200 de milioane de euro în 2007. Dar asta nu înseamnă că s-au spălat 200 de milioane de euro, sunt nişte indicii care se materializează sau nu la Parchet. Sesizarea noastră nu este mijloc de probă, dar, pe baza sesizării noastre, conform prevederilor legale, Parchetul îşi constituie probele“, a precizat Adriana Luminiţa Popa, cu ocazia Conferinţei Naţionale pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor. Preşedintele ONPCSB a declarat că „infracţiunea predicat“ în cazul spălării banilor este, în aproximativ 60% din cazuri, evaziune fiscală. „Mai sunt şi alte cauze, cum ar fi înşelăciunea, prostituţia, comerţul pe internet“, a adăugat Popa. Preşedintele ONPCSB a mai spus că, în 2007, instituţia pe care o conduce a făcut 616 sesizări, număr dublu faţă de anul precedent. „În 2007 au fost 22 de rechizitorii, din 616 sesizări. (...) Nu trebuie pus semnul egal între câte sesizări pleacă şi câte rechizitorii sunt, pentru că mai multe sesizări se pot referi la o persoană, iar ele se conexează“, a precizat Adriana Luminiţa Popa. Preşedintele Asociaţiei pentru Siguranţă Comunitară şi Antidrog din România, Gheorghe Comănescu, organizatorul evenimentului, a declarat că, anual, la nivel mondial, între 300 şi 500 de miliarde de dolari „murdari“ intră pe piaţa de capital.