Clerici și credincioși din Drobeta-Turnu Severin au participat luni la tradiționala procesiune de Bobotează organizată la malul Dunării. După Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Episcopală, Preasfințitul
„2011 nu va fi un an la fel de greu ca 2010“
"Avem bani foarte mulţi pentru investiţii, dar pentru salarii, pentru pensii trebuie să ne împrumutăm (...) Va fi puţin mai bine decât în 2010. Vă asigur!", a declarat Traian Băsescu.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi seară, la TVR 1, că 2011 nu va fi un an la fel de greu ca 2010, dar nici nu se poate spune că "va curge lapte şi miere", pentru că sunt foarte multe incertitudini în viaţa internaţională şi în economia europeană. "Nu va curge lapte şi miere, dar am ieşit din perioada de incertitudini şi asta se datorează faptului că românii au acceptat, cu înjurături, cu supărare, măsurile care s-au luat şi nu ar fi fost posibil să ne stabilizăm fără aceste măsuri. Nu vom trăi un an la fel de greu, dar nici nu putem spune că va curge lapte şi miere, pentru că sunt foarte multe incertitudini în viaţa internaţională şi în economia europeană", a declarat Traian Băsescu. Şeful statului a precizat că în 2011 trebuie finanţat deficitul, "care înseamnă vreo 6 milioane de euro" şi datoriile din 2007-2008, "care trebuie plătite acum şi care înseamnă vreo 10-11 miliarde de euro". Traian Băsescu a adăugat că una dintre cheile majore ale anului viitor este dacă miniştrii vor putea utiliza banii de investiţii. "Avem bani foarte mulţi pentru investiţii, nu avem bani pentru consum. Pentru salarii, pentru pensii, trebuie să ne împrumutăm, pentru că nu ni-i dă nici o bancă şi nici Uniunea Europeană. Dacă nu-i producem, îi împrumutăm. (...) Va fi puţin mai bine decât în 2010. Vă asigur!", a conchis Traian Băsescu. Un nou acord, de tip preventiv, cu FMI România va propune Fondului Monetar Internaţional ca noile angajamente să vizeze consolidarea fiscală şi continuarea reformelor structurale şi a modernizării statului, o prioritate fiind modernizarea legislaţiei muncii, a precizat şeful statului. "Noi vom propune în mod categoric Fondului ca angajamentele noastre să vizeze trei paliere fundamentale. Primul şi cel mai important: consolidarea fiscală a României. Şi avem motive să constatăm progresul: s-a redus mult deficitul de cont curent, am reuşit să stabilizăm deficitul bugetar, deci consolidarea fiscală este un element esenţial. A doua linie pe care o vom propune în acordul cu Fondul este legată de continuarea reformelor structurale şi a modernizării statului, acolo unde avem ca prioritate modernizarea legislaţiei muncii", a declarat Traian Băsescu. FMI va pune la dispoziţia României aproximativ 3,6 miliarde de euro în cadrul noului acord, de tip preventiv, care va fi încheiat cel mai probabil pe un an, după finalizarea programului actual în mai, iar banii vor fi accesaţi doar în caz de urgenţă, au declarat pentru agenţia Mediafax surse guvernamentale. România a încheiat în primăvara anului 2009 un acord de finanţare externă pe doi ani cu FMI, Uniunea Europeană şi Banca Mondială, în valoare totală de aproximativ 20 miliarde de euro.