Praznicul împărătesc al Botezului Domnului a fost așteptat și întâmpinat și în acest an, cu multă bucurie duhovnicească, de credincioșii ortodocși români de la Catedrala Episcopală din Giula și de la
2011 se anunţă un an agricol bun
"Asigur că (producţia - n. r.) va fi suficientă, inclusiv excedentul pentru export. România trebuie să profite de ceea ce înseamnă o eventuală criză la nivel mondial şi asta înseamnă să producă mai mult şi să fie un partener excelent pentru cei cu care a legat deja elemente comerciale externe", a spus ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.
România nu se va afla într-o zonă de criză alimentară, iar anul în curs se anunţă unul bun din punct de vedere agricol, producţia fiind suficientă, inclusiv în ceea ce priveşte excedentul pentru export, a declarat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără. "România nu va fi într-o zonă de criză, aşa cum pot fi ţările care sunt sub influenţe climatice defavorabile", a spus Valeriu Tabără. Întrebat de jurnalişti dacă crede că producţia este suficientă pentru a proteja România de o astfel de criză, ministrul a răspuns afirmativ. "Asigur că va fi suficientă, inclusiv excedentul pentru export. România trebuie să profite de ceea ce înseamnă o eventuală criză la nivel mondial şi asta înseamnă să producă mai mult şi să fie un partener excelent pentru cei cu care a legat deja elemente comerciale externe", a spus Tabără. Subvenţia pentru acciza la motorină ar putea creşte În cazul în care preţurile combustibililor vor creşte în continuare, Guvernul va găsi bani pentru sprijinirea consumului de motorină destinat agriculturii, prin creşterea subvenţiei pentru acciză, a dat asigurări ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără. "La ora actuală, avem asigurat în bugetul de stat o subvenţie de 1,20 lei pentru acciza la motorină, dar vom lua în calcul un sprijin suplimentar. Problema este abordată şi la nivelul Consiliului European, pentru că scumpirile nu sunt numai în România", a spus ministrul Tabără. Cum explică Ministerul Agriculturii preţul ridicat al cartofilor Boala Clavibacter a afectat masiv recolta din 2010 de cartofi din România, astfel explicându-se preţul ridicat al produsului. "Încercăm să facem în aşa fel încât aşezarea culturilor de cartofi din acest an să fie în zonele cele mai favorabile, să nu fie atacată de respectivii agenţi", a spus ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, adăugând că, în 2011, sunt toate şansele ca producţia de cartofi să crească semnificativ faţă de anul precedent. "Culegem nişte roade ale celor care au importat fără cap şi gândire clară. Şi au importat inclusiv agenţi patogeni", a evidenţiat ministrul. Putregaiul inelar al cartofului produs de Clavibacter este o bacterioză deosebit de periculoasă, maladia fiind monitorizată printr-o Directivă a Comunităţii Europene. Potrivit specialiştilor, transmiterea bolii este extrem de facilă, atât prin sămânţă, cât şi prin sol, utilaje agricole, animale sau apă, iar combaterea este practic imposibilă. Singura metodă de stăvilire este carantina fitosanitară.