La Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, miercuri, 25 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și
220 de ani de la sfinţirea bisericii din Cerneţi
Biserica cu hramurile „Sfântul Ierarh Nicolae“ şi „Sfântul Ierarh Spiridon“ din localitatea mehedinţeană Cerneţi a sărbătorit marţi, 30 septembrie, 220 de ani de la târnosire. Pentru a marca evenimentul, parohia a organizat o deosebită manifestare cultural-religioasă. Ziua dedicată aniversării bisericii parohiale a început la orele dimineţii cu slujba Utreniei şi Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, săvârşite de un sobor de preoţi de la Centrul eparhial din Drobeta-Turnu Severin şi din localitate.
Pentru enoriaşii şi binefăcătorii lăcaşului de închinare a fost oficiată o slujbă de mulţumire, iar fericiţii ctitori şi miluitori, mutaţi la Domnul, au fost pomeniţi în cadrul slujbei Parastasului. De la ora 11:00, la Muzeul Satului din Cerneţi a avut loc simpozionul cu tema „Spiritualitate şi cultură la Cerneţi: 220 de ani de la sfinţirea bisericii cu hramurile «Sfântul Ierarh Nicolae şi Sfântul Ierarh Spiridon»“. Invitaţii au fost primiţi de elevi îmbrăcaţi în straie tradiţionale, însoţiţi de dascăli de la şcoala din localitate. Manifestarea culturală a debutat cu un scurt program muzical susţinut de membrii Corului Kinonia al Episcopiei Severinului şi Strehaiei, dirijat de arhid. dr. Adrian Cristian Maziliţa. Repertoriul a cuprins cântări din slujba Sfinţilor Martiri Brâncoveni, precum şi compoziţii ale lui Toma Paraipan, psalt şi profesor de muzică bisericească la Cerneţi, şi ale dascălului său, Macarie Ieromonahul. În cadrul simpozionului a fost lansată şi o carte cu monografia satului, semnată de distinsul om de cultură mehedinţean Florian Copcea. (Cătălin Cernătescu)