În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
250.000 de închinători la Brâul Maicii Domnului
Începând cu data de 15 mai şi până astăzi, în zori, Brâul Maicii Domnului s-a aflat în Arhiepiscopia Tomisului. Duminică, după sfinţirea bisericii garnizoanei din Mangalia, racla cu cinstitul odor a fost dusă în procesiune până la Catedrala arhiepiscopală din Constanţa, unde a stat până ieri. Până astăzi dimineaţă, cinstitul Brâu s-a aflat la Biserica „Sf. Împ. Constantin şi Elena“. Împăraţii Ortodoxiei sunt patronii spirituali ai oraşului Constanţa.
Conform datelor furnizate de Jandarmeria Română, peste 150.000 de credincioşi s-au închinat în aceste zile la Brâul Maicii Domnului, adus pe 15 mai la Mangalia de la Mănăstirea Kato Xenia din Grecia.
Se preconizează că, până la plecarea cinstitului odor, numărul acestora va depăşi 250.000. Pelerini din toate colţurile ţării, precum şi din Bulgaria, au venit la Catedrala arhiepiscopală a Tomisului, pentru a se împărtăşi din sfinţenia acestor zile.
Ieri, în ajunul praznicului Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, care sunt ocrotitorii Constanţei, la racla cu cinstitul Brâu al Maicii Domnului s-a închinat şi părintele Arsenie Papacioc, duhovnicul Mănăstirii „Sfânta Maria“ de la Techirghiol şi unul dintre cei mai cunoscuţi duhovnici ai Bisericii noastre.
După cum a mărturisit, părintele Arsenie s-a rugat Maicii Domnului „pentru pace pe pământ şi înmulţirea darurilor tuturor celor ce îşi îndreaptă paşii către cinstitul odor“.
„Să trăiesc doar să o iubesc pe Maica Domnului“
După cum ne-a transmis Liliana Naclad, inspector în relaţiile cu presa în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, după ce s-a închinat şi s-a rugat, părintele Arsenie, însoţit de măicuţele de la Techirghiol, a stat câteva momente lângă cinstitul odor şi, împreună cu IPS Arhiepiscop Teodosie, au binecuvântat poporul. În scurtul său cuvânt, părintele a arătat credincioşilor puterea rugătoare a Maicii Domnului şi importanţa prezenţei cinstitului ei Brâu în România. „Dragii mei, atât cât poate Dumnezeu cu puterea, poate şi Maica Domnului cu rugăciunea. Cred că nu poate să spună cineva că a cerut ceva Maicii Domnului şi nu a primit. Maica e pururi cu noi, dar acum o putem simţi, o putem pipăi, prin Brâul său. Rugăciunea Maicii Domnului poate orice. Nu ne cere decât să recunoaştem că este Mama lui Dumnezeu. Deci, omenirea ar putea fi vinovată că neglijează relaţia de iubire cu Maica Domnului. Preasfânta Fecioară este aşa de plină şi totală, încât nu putem decât să-i zicem: «Iartă-ne, că nu te putem înţelege, dar te iubim». Dacă ar fi să mai îmi doresc să trăiesc la această vârstă înaintată (peste 6 ani fac 100 de ani), vreau să trăiesc doar să o iubesc pe Maica Domnului, cea care este prezentă în inimile fiecăruia“, a spus duhovnicul de la Techirghiol.
Brâul Maicii Domnului s-a întors în Grecia
Până ieri, la ora 15:00, racla cu Brâul Maicii Domnului s-a aflat la Catedrala arhiepiscopală din Constanţa, după care a fost purtată în procesiune către Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“, pe traseul Piaţa Ovidius, str. Mircea cel Bătrân, bulevardul Mamaia, str. Mihai Viteazu, strada Călugăreni, strada Ştefan Mihăileanu, până la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“. Aici, sfântul odor a rămas spre închinare până astăzi dimineaţă, când o aeronavă aparţinând Forţelor Aeriene va decola de pe aeroportul Mihail Kogălniceanu spre Volos.
Vă amintim că Brâul Maicii Domnului s-a aflat pentru a doua oară în judeţul Constanţa, fiind adus pe 15 mai din Grecia de o delegaţie a Mitropoliei Demetriadei, condusă de arhimandritul Hristodulos.
Pe lângă acest mare eveniment, în următoarele zile vor avea loc două festivaluri: unul de muzică bisericească şi altul dedicat muzicii populare, care vor marca, în continuare, atmosfera de bucurie şi de sărbătoare dedicată Zilelor Constanţei.