În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
259 de ani de la înființarea Mănăstirii „Înălțarea Sfintei Cruci” de la Cășiel, judeţul Cluj
La praznicul Înălțării Sfintei Cruci, sâmbătă, 14 septembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a săvârşit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Cășiel, cu ocazia hramului așezământului monahal și împlinirii a 259 de ani de la înființare.
La Altarul de vară din curtea mănăstirii, Părintele Mitropolit Andrei a liturghisit şi a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Crucea, steagul creștinilor”, în care a prezentat semnificațiile Sfintei Cruci.
„Multă lume a înțeles că izvorul mântuirii noastre este jertfa Domnului Iisus Hristos de pe Cruce. Coasta Lui străpunsă a izvorât apa botezului și sângele Sfintei Cuminecături. Prin jertfa Crucii lumea este mântuită. În convorbirea pe care o are Mântuitorul cu Nicodim, nouă ni se subliniază acest adevăr: «Căci Dumnezeu așa a iubit lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat, ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică» (Ioan 3, 16). Crucea a devenit simbol al creștinilor și, până la reforma religioasă din veacul al XVI-lea, toată creștinătatea venera crucea, crucea prin care neamul omenesc a fost mântuit din păcat, din moarte și din pierzare. Crucea prin care Domnul nostru Iisus Hristos ne-a salvat de la rău. (…) Sfânta Cruce are și un înțeles moral. Să știți că nu e nimeni fără cruce în lumea aceasta. Ne spune Sfântul Apostol Petru că noi, oamenii, având necazuri, este tare important să știm să le înțelegem și să vedem cum ne pot ajuta din punct de vedere moral. La ce ne ajută crucea? La ce ne ajută necazurile? Suferința, din punct de vedere moral, are rolul și rostul ei. Pe bună dreptate versurile spun: «Sub Cruce ne strângem,/Cu Crucea ne-nchinăm,/ Hristos ne conduce/Oricând Îl urmăm»”, a conchis ierarhul.
În cadrul Liturghiei, ierarhul l-a hirotonit întru diacon pe lect. univ. dr. Gabriel Noje, cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Acesta urmează a fi hirotonit preot pe seama paraclisului instituției de învățământ teologic clujean.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul maicilor de la Mănăstirea Cășiel. La chinonic, interpreții de muzică populară Ioana Vlad și Alex Martari au cântat mai multe pricesne.
În cadrul slujbei, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei s-a rugat pentru elevii care recent au început școala, precum și pentru pacea și mântuirea lumii. La final, ierarhul le-a oferit cărți duhovnicești tuturor copiilor și tinerilor prezenți și le-a urat succes în noul an școlar.
Părintele duhovnic Serafim Bădilă a rostit un cuvânt duhovnicesc și a mulțumit ierarhului și tuturor celor prezenți la sărbătoarea așezământului monahal.