De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
3.500 de locuri disponibile la admiterea din toamnă la „Cuza“
Universitatea „Al.I.Cuza“ se pregăteşte pentru admiterea de toamnă. Peste 270 de locuri finanţate de la buget sunt puse la dispoziţie de către facultăţi, oferta cea mai consistentă fiind cea a Facultăţii de Fizică, cu 80 de locuri. De asemenea, candidaţii sunt aşteptaţi să susţină admitere şi pentru locurile cu taxă de la învăţământul de zi sau la distanţă. Facultatea de Teologie Ortodoxă este singura care nu mai organizează admitere în sesiunea de toamnă.
Pentru admiterea din luna septembrie, de la Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iaşi, vor fi puse la dispoziţia candidaţilor aproape 3.500 de locuri finanţate de la buget sau cu taxă, conform celor precizate de rectorul Dumitru Oprea. Înscrierile se vor organiza pentru 14 facultăţi, singura facultate care nu mai organizează admitere în sesiunea din toamnă fiind cea de Teologie Ortodoxă.
Din totalul locurilor, 273 sunt locuri fără taxă, repartizate după cum urmează: la Chimie 74, la Limba şi literatura germană 4, la Limba şi literatura rusă 5, la Limba şi literatura italiană 2, la Limba şi literatura clasică 12, la Limbi moderne aplicate (traductologie) 7, în total, la Facultatea de Litere - 30.
La Facultatea de Matematică sunt 52 de locuri libere, la Facultatea de Psihologie sunt 27, dintre care 16 la specializarea Pedagogie, Psihopedagogie specială şi 11 la Pedagogia învăţămîntului primar şi preşcolar.
„Din păcate, tinerii nu prea ştiu să se orienteze. Spre exemplu, la Facultatea de Psihologie au rămas locuri la specializări foarte căutate pe piaţa muncii“, a spus Dumitru Oprea, rectorul Universităţii „Al. I. Cuza“.
La Facultatea de Fizică sunt 80 de locuri libere, iar la Facultatea de Teologie romano-catolică sunt 10 locuri.
Pe lângă acestea, vor fi scoase la concurs alte 1.643 de locuri la taxă pentru învăţămînt de zi şi încă 1.527 de locuri la taxă pentru învăţămînt la distanţă. Înscrierile vor avea loc în perioada 10 - 15 septembrie, rezultatele fiind afişate pe 16 septembrie.
Pentru înscriere, candidaţii vor trebui să depună următoarele acte: cererea de înscriere, diploma de bacalaureat sau echivalentă cu aceasta, recunoscută de Ministerul Educaţiei Cercetării şi Tineretului (dacă un candidat nu depune la o specializare diploma în original, el va depune şi o adeverinţa de la facultatea unde are actele în original); foaia matricolă în original; certificat de naştere, în copie legalizată; certificatul de căsătorie sau documentul care atestă schimbarea numelui, în copie legalizată (dacă este cazul); adeverinţă medicală tip pentru candidaţii la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport(este necesară adeverinţă eliberată de Policlinica pentru Sportivi Iaşi, care să ateste faptul că sunt „apţi pentru efort fizic“); adeverinţă din care să rezulte calitatea de student (pentru studenţii care urmează o a doua specializare); fotografii tip buletin de identitate (2 - Chimie, Filosofie, Litere, Psihologie; 3 - Biologie, Drept, FEAA, Educaţie Fizică şi Sport, Fizică, Geografie, Informatică, Istorie, Matematică, Teologie Romano - Catolică); dosar plic.