Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a primit vineri seara, 20 decembrie, ultimele trei cete de colindători care au adus la Reședința Patriarhală, prin cântări tradiționale,
30 de ani de la înfiinţarea ASCOR, sărbătoriţi de tinerii albaiulieni
O parte din membrii Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR) - filiala Alba Iulia, au efectuat, în perioada 12-19 august, un pelerinaj în Grecia și la Sfântul Munte Athos, cu prilejul împlinirii a 30 de ani de existenţă a ASCOR. O altă manifestare dedicată aniversării, cu tema „ASCOR atunci..., ASCOR acum”, a avut loc la Biserica Memorială Mihai Viteazul din vechea Cetate a Bălgradului.
Între obiectivele vizitate în pelerinajul din Grecia s-au aflat Vârful Athon (2.033 metri), mănăstiri, schituri și chilii athonite. Unul dintre ascorişti a povestit o întâmplare care s-a petrecut în chip minunat când urcau pe Athon: „Un moment deosebit l-a constituit întâlnirea cu un tânăr bulgar, pe nume Ivan, aflat și el în drum spre Vârful Athon. «Panaghia sent you water» au fost cuvintele ce au însoțit gestul acestuia de a ne dărui apă atunci când mai aveam de urcat o oră bună, iar sticlele erau goale”.
În următoarele zile, pelerinajul a continuat pe la mănăstirile şi schiturile din Sfântul Munte. Participarea la rugăciuni, precum și la cuvintele de învățătură primite de la părinții greci şi români din Mănăstirea Vatopedi și Schitul Lacu au întregit tezaurul duhovnicesc al călătoriei.
În cadrul manifestărilor dedicate împlinirii celor 30 de ani de existenţă a ASCOR, joi, 13 august, la Biserica Memorială Mihai Viteazul din vechea Cetate a Bălgradului, ASCOR Alba Iulia a organizat o întâlnire intitulată „ASCOR atunci..., ASCOR acum”. La eveniment au participat membrii filialei Alba Iulia, cărora pr. Florin Botezan, președinte ASCOR București între anii 1992 și 1994, și pr. Sabin Vodă, vicepreședinte ASCOR București, le-au împărtășit din experiența lor. Aceștia au menționat în prelegerile lor faptul că tinerii trebuie să dea dovadă permanent de spirit de jertfă, subliniind necesitatea unei implicări active în viața societății actuale.
În cadrul întâlnirii a fost vizionat un scurtmetraj realizat de către unul dintre membrii ASCOR ai anilor ’90, în care au fost prezentate mai multe cruci aduse de către studenți, așezate ulterior în Piața Universității. În încheiere, a avut loc o sesiune de întrebări adresate de către tineri celor care au fost lideri ai ASCOR București, fiind prezentate soluții actuale pentru dinamizarea acestei asociații creștin- ortodoxe. La final, cei prezenți au audiat un gând duhovnicesc al părintelui Teofil Părăian, adresat membrilor ASCOR Alba Iulia în anul 2008, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.