În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
372 de ani de la târnosirea Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi“
Astăzi se împlinesc 372 de ani de la sfinţirea bisericii Mănăstirii "Sfinţii Trei Ierarhi" din Iaşi, ctitorie de suflet a domnitorului Vasile Lupu. Slujba Parastasului pentru ctitori va fi săvârşită la ora 9:30, de un sobor de preoţi, şi va fi precedată de Sfânta Liturghie.
Mănăstirea "Sfinţii Trei Ierarhi" a fost ridicată de domnitorul Vasile Lupu în prima jumătate a secolului al XVII-lea, fiind un monument de arhitectură inegalabilă. Veche vatră a culturii şi spiritualităţii din Moldova şi nu numai, la Mănăstirea "Sfinţii Trei Ierarhi" din Iaşi se împletesc, într-o profundă armonie, frumuseţea artistică a bisericii şi istoria ei bogată cu bucuria netrecătoare a rugăciunii. Sfântul lăcaş a fost târnosit în anul 1639, de Mitropolitul Varlaam, iar pentru o perioadă a adăpostit moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei, alături de cele ale Sfântului Ierarh Vasile cel Mare. "Domnitorul Vasile Lupu şi-a dorit ca Biserica Mănăstirii "Sfinţii Trei Ierarhi" să fie un important centru cultural. De acest lăcaş de închinăciune se leagă însăşi istoria învăţământului ieşean, aici funcţionând Academia Vasiliană, prima şcoală importantă din capitala Moldovei", a amintit arhim. Nichifor Horia, stareţul aşezării monahale şi exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor. (C. Ciofu)