Duminică, 3 noiembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Olari, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.
400 de ani de la întemeierea Episcopiei Romano - Catolice de Bacău
▲ Cu acest prilej, mâine, la Bacău au loc manifestări religioase şi culturale ▲ Prezenţa catolicilor în Bacău a fost atestată pentru prima dată în secolul al XV-lea ▲
Mâine 1 septembrie, Episcopia Romano-Catolică de Iaşi şi Protopopiatul Bacău organizează, la Bacău, o serie de manifestări religioase şi culturale dedicate împlinirii a 400 de ani de la întemeierea Episcopiei Romano-Catolice de Bacău. La manifestările prezidate de PS Petru Gherghel, Episcopul Diecezei Romano-Catolice de Iaşi, vor participa PS Anton Coşa, Episcop de Republica Moldova, PS Aurel Percă, Episcop auxiliar de Iaşi, PS Cornel Damian, Episcop auxiliar de Bucureşti, preoţi şi credincioşi, profesori şi cercetători în istorie. Au fost invitate autorităţile civile locale şi judeţene, informează Episcopia Romano-Catolică de Iaşi. Programul manifestărilor va începe la ora 10.00 cu dezvelirea şi binecuvântarea monumentului comemorativ, amplasat în Str. Bucovinei, 21, după care se va merge în procesiune spre biserica „Sfinţii Petru şi Pavel“, unde la ora 11.00, se va oficia Sfânta Liturghie. La ora 12.00, în biserică, se va desfăşura momentul comemorativ istoric, prezidat de pr. dr. Ştefan Lupu, şi lansarea cărţii „Catolicii din Bacău“, coordonată de dr. Dănuţ Doboş. Cu acest prilej se vor ţine şi o serie de prelegeri. 19 episcopi de-a lungul vremii la Bacău Conform documentelor istorice, în ţinutul Moldovei, după Episcopia de Milcov (1227-1241), Episcopia de Siret (1371-1434) şi Episcopia de Baia (1418-1523), între anii 1607 şi 1818, oraşul Bacău a fost sediul Episcopiei Romano-Catolice de Bacău. La 17 septembrie 1607, papa Paul al V-lea l-a numit pe Ieronim Arsengo episcop de Bacău (1607-1610), numirea acestuia având loc la aceeaşi dată la care se înfiinţase Episcopia de Bacău. De-a lungul timpului, în scaunul romano-catolic episcopal de la Bacău au fost 19 episcopi. După 1818, activitatea misionarilor catolici din Moldova a fost coordonată de la Iaşi, unde a funcţionat Vicariatul Apostolic al Moldovei (1818-1884). În anul 1884, papa Leon al XIII-lea a înfiinţat Episcopia Romano-Catolică de Iaşi. Catolicii în Bacău sunt atestaţi pentru prima dată în sec. al XV-lea. Biserica, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“ (sec. XV-XVII), a devenit catedrală în 1607. În jurul acestei biserici a fost Mănăstirea Franciscanilor Observanţi (sec. XV-XVII); reşedinţa Episcopiei de Bacău şi cimitirul catolic (sec. XV-XX). În catedrală au fost înmormântaţi patru episcopi. La 23 septembrie 1676, râul Bistriţa a distrus biserica, mănăstirea şi reşedinţa episcopală. După surparea catedralei, centrul de cult al catolicilor s-a mutat la biserica „Sfântul Nicolae“, atestată la sfârşitul sec. al XVI-lea, cu cimitir în jurul ei.