Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
46 de profesori de religie la colocviul pentru gradul I
La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti, 46 de profesori de religie din învăţământul preuniversitar care au gradul II didactic au susţinut ieri, 3 februarie, colocviul pentru gradul I didactic. Profesorii au prezentat tema, planul, bibliografia şi obiectivele lucrării metodico-ştiinţifice pe care urmează să o realizeze.
Colocviul susţinut ieri de fiecare candidat în parte a avut două componente: partea teologică şi partea de cercetare metodico-didactică şi psihopedagogică. Comisia, formată din două cadre didactice universitare (de teologie şi pedagogie), cu gradul cel puţin de lector doctor, a făcut recomandări în privinţa împlinirii obiectivelor de specialitate teologică, respectiv metodică, precum şi în privinţa completării bibliografiei cu lucrări de dată recentă, necesare profesorilor de religie în redactarea lucrărilor. „Valorizarea unei asemenea lucrări, deopotrivă, din punct de vedere social şi academic este foarte mare. De foarte multe ori s-a afirmat că o asemenea lucrare, de gradul didactic I, ar putea fi asimilată ca valoare, ca structură şi consistenţă ideatică unei teze de doctorat. Este vorba despre un design academic în care trebuie să menţioneze subiectul pe care intenţionează să-l trateze. Fiecare dintre candidaţi este coordonat de un părinte profesor de aici de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Capitală şi de un profesor de pedagogie”, ne-a declarat Victoriţa Trif, conferenţiar la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din Bucureşti.
După prezentarea titlului şi planului lucrării, candidaţii au la dispoziţie un an şi jumătate pentru redactarea lucrării ştiinţifico-metodice, sub îndrumarea unui cadru didactic universitar. „Fiind o lucrare academică, aceasta trebuie să aibă calitatea unei lucrări doctorale, ea reprezentând, de fapt, suma cunoştinţelor pe care profesorii de religie le-au acumulat în timp. Pentru redactarea lucrării, profesorii au la dispoziţie un an şi jumătate, după care o vor prezenta public în şcolile lor în prezenţa unei comisii formate dintr-un preşedinte, îndrumătorul lucrării şi un inspector de specialitate. Unii dintre candidaţi au fost absolvenţi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti şi astăzi avem bucuria revederii”, a precizat pr. prof. dr. Ioan Moldoveanu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti. După depunerea lucrării în anul universitar următor, va avea loc inspecţia de grad pentru gradul I de către o comisie formată din doi profesori universitari, cu grad minim de lector doctor, la şcoala unde îşi desfăşoară activitatea profesorul de religie. Comisia asistă la trei ore de predare, o altă oră este destinată unui test pe care îl analizează comisia, apoi are loc susţinerea publică a lucrării ştiinţifico-metodice.