De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
49 de doctoranzi din ţară şi din străinătate, la Iaşi
Facultatea de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" a Universităţii "Al. I. Cuza" (UAIC) din Iaşi, în colaborare cu Centrul de Cercetare "Filaret Scriban" al facultăţii, a organizat în perioada 16-17 mai 2011 cea de a III-a ediţie a Simpozionului internaţional "Studia Theologica Doctoralia". Sesiunea îşi propune să evidenţieze preocupările doctoranzilor din ţară şi din străinătate în domeniul cercetării teologice şi în domenii înrudite, înscriindu-se în Anul omagial al Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii.
Simpozionul internaţional "Studia Theologica Doctoralia" a adunat la cea de-a treia ediţie 49 de doctoranzi din ţară şi din străinătate. Lucrările prezentate vor fi publicate ulterior într-un volum. În deschiderea evenimentului, care a avut loc luni, 16 mai 2011, pr. prof. dr. Viorel Sava, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iaşi, a adresat un cuvânt de bun-venit oaspeţilor, în care a amintit că simpozionul se defăşoară la iniţiativa şi prin implicarea doctoranzilor din instituţia pe care o conduce. Totodată, pr. prof. dr. Viorel Sava a apreciat faptul că în urma primei ediţii a fost editat volumul "Colecţia Studia Theologica Doctoralia", iar a doua ediţie a adunat 40 de participanţi din ţară şi străinătate "fiind o reuşită a Şcolii Doctorale din Iaşi". A urmat alocuţiunea pr. prof. univ. dr. Gheorghe Popa, prorectorul UAIC din Iaşi, care a exprimat din partea Biroului Senatului al UAIC "felicitări şi succes" pentru lucrarea pe care Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi a iniţiat-o.
Răspuns la nevoia de a prezenta lumii "pâinea cea spre fiinţă"
Pr. prof. dr. Viorel Sava a citit cu acest prilej mesajul de binecuvântare al Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, din care vă prezentăm un scurt fragment: "Cuvântul sfânt, prezent în scrierile Sfintei Scripturi şi al Sfinţilor Părinţi, precum şi cel aflat în gândirea şi vieţuirea multor creştini de astăzi, poartă o încărcătură inepuizabilă de sensuri şi lumini. Teologia academică este chemată, prin ostenitorii ei - profesori, doctoranzi, masteranzi şi studenţi, să se aplece asupra acestor sensuri, să le descopere adâncurile şi să le răspândeasca, prin scris şi cuvânt, celor însetaţi după "apa cea vie". Nădăjduiesc în mila Domnului că această lucrare, dimpreună cu alte iniţiative similare din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, să răspundă duhovniceşte şi academic nevoii de a prezenta lumii "pâinea cea spre fiinţă" fără de care ea, lumea, s-ar reîntoarce în nefiinţa din care a fost adusă la existenţă de puterea creatoare a Sfintei Treimi. Rog pe Dumnezeu să răsplătească aici şi Dincolo, ostenitorilor Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi pentru tot lucrul cel bun împlinit în via Bisericii. Domnul Hristos să binecuvinteze lucrarea celei de-a treia sesiuni de comunicări a doctoranzilor şi ostenitorilor din facultatea noastră şi să le dăruiască, dimpreună cu profesorii lor, bucuria luminii celei sfinte care izvorăşte din minţi înţelepte, inimi calde şi suflete nevinovate", a transmis în cuvântul de binecuvântare Înalt Preasfinţitul Teofan.