„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
50 de ani de existenţă a Asociaţiei Surzilor din Piteşti
La sfârşitul săptămânii trecute, cu binecuvântarea PS Calinic, Episcopul Argeşului şi Muscelului, a avut loc evenimentul festiv al împlinirii a 50 de ani de la înfiinţarea primei asociaţii a surzilor din judeţul Argeş. Pentru a marca momentul, şi legătura, şi colaborarea dintre Biserică şi Asociaţia nevăzătorilor, din partea Episcopiei Argeşului şi Muscelului a participat părintele conferenţiar univ. Constantin Onu, consilier eparhial. „Am dat curs invitaţiei Filialei Teritoriale Piteşti a Asociaţiei Naţionale a Surzilor din România, de a fi alături de persoanele surde care au sărbătorit 50 de ani de la înfiinţarea primei asociaţii a surzilor din judeţul Argeş, pentru a marca acest moment de o deosebită bucurie şi împlinire, menit să întărească legătura de mai bine de 13 ani dintre această instituţie şi lucrarea Bisericii, de asistenţă socială şi religioasă destinată credincioşilor surzi, începută în Eparhia Argeşului şi Muscelului în anul 1996“, ne-a declarat părintele consilier Onu.
Cu aceast prilej, la Casa de Cultură a Studenţilor din Piteşti, Asociaţia Surzilor Piteşti a organizat un spectacol care a mobilizat membrii surzi de toate vârstele, care s-au implicat în punerea în scenă a unor momente artistice care au reflectat spiritul al comunităţii persoanelor surde şi elemente ale culturii sale specifice: dansuri populare, momente lirice, reprezentaţii de dans modern şi o piesă de teatru mimat. Spectacolul a fost precedat de o mică expoziţie de fotografii care a ilustrat momentele importante din istoricul Asociaţiei Surzilor din Piteşti şi s-a încheiat cu premierea persoanelor a căror activitate a sprijinit dezvoltarea comunităţii persoanelor surde din judeţul Argeş. La eveniment au participat, în calitate de invitaţi, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Surzilor din România, domnul Mihail Grecu, secretarul general al Consiliului Naţional al Asociaţiei Naţionale a Surzilor din România, domnul Lucian Bădescu, delegaţi ai comunităţilor de surzi din Bucureşti, Slatina şi Râmnicu Vâlcea, delegaţi ai autorităţilor administrative locale şi judeţene. În cadrul evenimentului, organizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Argeş, Primăriei Municipiului Piteşti şi al Grupului Şcolar ASTRA din Piteşti, s-au evidenţiat mijloacele de afirmare a identităţii persoanei surde de pretutindeni, în vederea îmbunătăţirii politicilor sociale privind bunăstarea, protecţia şi nediscriminarea persoanelor surde. „Scopul Asociaţiei Naţionale a Surzilor din România este egalizarea şanselor persoanelor cu handicap auditiv în toate domeniile vieţii social-profesionale, prin promovarea culturii persoanelor surde şi a comunicării prin intermediul limbajului mimico-gestual. În acest context, sensibilizarea opiniei publice şi implicarea societăţii civile în nevoile specifice ale persoanelor surde reprezintă primul pas în vederea integrării lor în Biserică, familie, comunitate şi societate“, a declarat părintele consilier Constantin Onu.