De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
600 de ani de atestare documentară a Episcopiei Romanului
Anul acesta, Episcopia Romanului a marcat 600 de ani de la atestarea documentară. Cu acest prilej, au fost organizate, sub genericul „Episcopia Romanului - 600 de ani; continuitate şi unicitate“, ample manifestări cultural-religioase, în perioada 28 septembrie-14 octombrie. În acest răstimp, simpozioane, conferinţe, lansări de carte, expoziţii, emisiuni de medalii şi plachete comemorative, CD-uri şi albume au evocat în conştiinţa contemporanilor evenimentele care au marcat cele şase secole de continuitate şi unicitate ale Episcopiei Romanului, una dintre cele mai vechi eparhii româneşti. În luna octombrie, la Roman, au poposit, aduse de la Craiova, moaştele Sfântului Nifon, patriarhul Constantinopolului.
Manifestările aniversare au fost încununate de Sfânta Liturghie solemnă, oficiată de un sobor de 12 ierarhi, alături de zeci de preoţi din toată eparhia, dar şi din Arhiepiscopia Iaşilor, pe o scenă amenajată lângă Catedrala episcopală „Sfânta Parascheva“ de la Roman, pe data de 12 octombrie a.c. La eveniment au participat mii de credincioşi din toată Episcopia Romanului şi nu numai, autorităţi locale şi centrale, iar preşedintele Traian Băsescu şi premierul de atunci Călin Popescu-Tăriceanu au transmis mesaje de felicitare. În cadrul Sfintei Liturghii, s-au citit rugăciuni speciale de mulţumire către Dumnezeu pentru aniversarea acestui eveniment şi s-a făcut pomenirea ctitorilor Catedralei episcopale din Roman, dar şi a celor peste 70 de ierarhi care au păstorit Episcopia Romanului de-a lungul veacurilor. Prima atestare documentară a Episcopiei Romanului a avut loc în anul 1408 şi, de atunci, scaunul vădicesc al episcopiei s-a aflat în mijlocul oraşului Roman, oraş voievodal de la Roman I Muşat.