De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
600 de ani de la atestarea documentară a vechii biserici parohiale din Lupşa, Alba
În Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, 12 septembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a slujit Dumnezeiasca Liturghie în Parohia Lupșa, Protopopiatul Câmpeni, cu ocazia împlinirii a 600 de ani de la atestarea documentară a vechii biserici parohiale, ridicată la anul 1421. La finalul Sfintei Liturghii, preotul paroh Ioan Vasii, în numele întregii comunități, i-a oferit ierarhului o icoană cu Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul vechii biserici.
Conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei, adresându-se celor prezenți, ierarhul a spus: „Zona Munților Apuseni a reprezentat un adevărat bastion al apărării Ortodoxiei în fața tăvălugului habsburgic care și-a propus coruperea confesională a românilor transilvăneni. Mănăstirile și bisericile din acest spațiu unde ne aflăm astăzi au fost faruri luminoase și focare de spiritualitate și cultură, fiindcă în ele strămoșii noștri și-au întărit conștiința unității de neam și de credință”.
Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu a săvârșit slujba de sfințire a crucii comemorative, care a fost ridicată cu ocazia împlinirii celor 600 de ani de la atestarea documentară a vechii biserici. Ierarhul a vizitat şi Muzeul Etnografic „Pamfil Albu” din Lupșa, unde a fost expus steagul care a însoțit delegația comunei la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1918. Drapelul se află în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României din București, fiind adus la Lupșa cu prilejul acestui eveniment.