IPS Părinte Mitropolit Ioan și-a serbat, și anul acesta, onomastica, la sărbătoarea Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului, luând masa de prânz cu beneficiarii Centrului social de urgență pentru persoane fără adăpost de la Pădurea Verde din Timișoara.
600 de poliţişti au izolat Mănăstirea Esfigmenu
Aproximativ 600 de poliţişti au izolat Mănăstirea Esfigmenu, din Muntele Athos, cu scopul de a îndepărta frăţia alcătuită din 90 de călugări aici, informează romfea.gr.
În urmă cu câteva zile, şeful procuror al Tribunalului din Tesalonic a trimis o scrisoare ministrului de Externe al Greciei, în care informează că, PF Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, şi întreaga ierarhie bisericească sunt jigniţi zilnic de aceşti aşa-zişi călugări, profitând de faptul că mănăstirea lor se află în Sfântului Munte Athos, care este socotit centrul Ortodoxiei, iar Statul stă ca un simplu spectator. De asemenea, procurorul avertizează ca acest fenomen se poate extinde şi în zone mai sensibile ale Sfântului Munte Athos, dând exemplu Mănăstirea „Sfântul Panteleimon“. Ce s-ar întâmpla dacă această mănăstire, care este rusească, dintr-o dată nu l-ar mai pomeni pe Patriarhul Ecumenic, ci doar pe Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, sau dacă altă parte schismatică a Ortodoxiei ar urma aceeaşi modalitate. Procurorul îşi continuă scrisoarea, spunând că Statul trebuie să intervină în forţă, rapid şi eficient, pentru a rezolva această situaţie, expulzându-i pe cei care stau ilegal. De partea cealaltă, călugării din interiorul mănăstirii spun că Statul grec a dat undă verde pentru evacuarea lor forţată. Statul răspunde acestor acuzaţii, precizând că nu doreşte decât să urmeze hotărârile Sfintei Chinotite a Sfântului Munte, care spune că trebuie îndepărtaţi călugării schismatici, dar nu cu forţa. Patriarhul i-a numit pe călugări, „schismatici“, în încercarea de a-i evacua din mănăstire, care este socotită casa lor. Călugării, cetăţeni ai Uniunii Europene, au făcut apel la ordinul de evacuare în faţa Consiliului de Stat, instanţa supremă a statului grec. Acesta a decis că nu are jurisdicţia să decidă dacă Esfigmenu este schismatică, aşa cum a acuzat patriarhul. Curtea a hotărât, conform constituţiei Greciei, că patriarhul are „autoritatea spirituală“ asupra comunităţii monastice semi-autonome de la Muntele Athos şi că aceasta nu este subiect pentru asemenea hotărâri judecătoreşti. Menţionăm că joi, 5 iunie, în faţa Parlamentului de la Atena s-au strâns susţinători ai călugărilor schismatici, pentru a protesta împotriva intervenţiei poliţiei la Mănăstirea Esfigmenu. Astfel de blocaje au mai fost în ultimii ani. În octombrie 2005, le-au fost tăiate liniile telefonice, iar vaporul cu care ieşeau în larg, să pescuiască, a primit interdicţie pe termen nedefinit. În luna mai, mai mulţi călugări au fost puşi sub acuzarea că au ocupat mănăstirea ilegal. (Ciprian MuŞat, inspector de specialitate, Sectorul Relaţii Bisericeşti şi Interreligioase al Patriarhiei Române