În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
63,76% dintre absolvenţi sunt „utilizatori experimentaţi“ de limba română
După trei zile de pauză, absolvenţii de clasa a XII-a intră din nou în febra examenului de bacalaureat, susţinând proba de evaluare a competenţelor digitale. Potrivit unei centralizări date publicităţii de Inspectoratul Şcolar al Judeţului Iaşi, 3.450 din cei 6.841 de candidaţi au fost evaluaţi ca utilizatori experimentaţi la proba de competenţe de comunicare orală în limba română.
Candidaţii la prima sesiune a examenului de bacalaureat au susţinut vineri, 10 iunie, proba de evaluare a competenţelor digitale, calendarul fiind decalat din cauza prevederilor Codului Muncii, potrivit căruia 12 şi 13 iunie sunt zile libere, prilejuite de sărbătorirea Rusaliilor. Evaluarea competenţelor digitale, care testează atât capacitatea elevilor de utilizare a computerului şi organizare a fişierelor, cât şi conceptele de bază ale tehnologiei informaţiei, va continua până la data de 17 iunie. La nivelul judeţului Iaşi, pentru susţinerea probelor din prima sesiune a Bacalaureatului, s-au înscris 6.841 de candidaţi, din care 1.351 din promoţiile anterioare, care vor fi evaluaţi din punct de vedere al competenţelor lingvistice şi digitale, în 49 de centre de examen. Acelaşi număr de candidaţi au fost repartizaţi, pentru susţinerea probelor scrise, în 24 de centre de examen, a informat IŞJ Iaşi. În ceea ce priveşte rezultatele la proba de evaluare a competenţelor de comunicare orală în limba română, din centralizarea acestora de către IŞJ Iaşi, se observă că 63,76%, reprezentând un număr de 3.450 din totalul candidaţilor care au susţinut această probă, au fost evaluaţi ca "utilizatori experimentaţi", în timp ce 1.367 au fost declaraţi "utilizatori avansaţi", reprezentând 32,76%. Comisiile de evaluare au apreciat că 594 de candidaţi sunt "utilizatori medii" ai limbii române. Comparativ cu rezultatele de anul trecut, a crescut atât procentul candidaţilor experimentaţi, de la 55,14%, la 63,76%, cât şi al celor de nivel avansat, de la 25,27% la 32,76%, scăzând, în mod firesc, procentul celor de nivel mediu, de la 12,11% la 10,98%. Printre noutăţile probelor orale de la examenul de bacalaureat din acest an de care trebuie să ţină seama absolvenţii de liceu se numără refuzul de a răspunde la probele de evaluare a competenţelor, care se consideră absenţă. Mai mult, candidaţii nu au posibilitatea să schimbe biletul. Între 20 şi 23 iunie, candidaţii vor susţine proba C, de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională. Evaluările scrise vor începe în data de 27 iunie, cu proba la limba şi literatura română, urmată în 28 iunie de cea la limba maternă pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale. În data de 29 iunie va avea loc proba obligatorie a profilului, iar în 1 iulie proba la alegere a profilului şi specializării, primele rezultate urmând să se afişeze în data de 3 iulie.