De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
64 de ani de pomenire a patriarhului Nicodim
Sâmbătă, 25 februarie, la Catedrala patriarhală din Bucureşti a fost oficiată slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire patriarhul Nicodim Munteanu, de la a cărui trecere la cele veşnice se împlinesc astăzi 64 de ani. La pomenirea celui de-al doilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române au participat slujitorii Catedralei patriarhale, alături de părintele arhimandrit Timotei Aioanei, Mare eclesiarh al Catedralei patriarhale şi Exarhul cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor. "Pe 27 februarie se împlinesc 64 de ani de la trecerea la veşnicie a patriarhului Nicodim Munteanu. Cu toate acestea, rânduiala liturgică a acestei săptămâni nu îngăduie să se facă parastase de luni până vineri, aşa că am hotărât să săvârşim această slujbă de pomenire cu câteva zile mai înainte. Deşi rânduiala bisericească prevede ca pomenirile să se facă până la şapte ani de la trecerea la cele veşnice a cuiva, noi încercăm să evocăm pe cei plecaţi dintre noi chiar dacă au trecut mai mulţi ani", ne-a declarat părintele Timotei Aioanei.
Patriarhul Nicodim Munteanu a păstorit în vremuri grele, fiind întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române atât înainte, cât şi în timpul şi după sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Născut pe 6 februarie 1864 în satul Pipirig din judeţul Neamţ, locţiitor de arhiepiscop al Chişinăului şi Hotinului, stareţ al Mănăstirii Neamţ, mitropolit al Moldovei, apoi devenit patriarh al României, Nicodim Munteanu a fost una dintre cele mai de seamă personalităţi ale epocii sale. A fost membru de onoare al Academiei Române, a scris cărţi de învăţătură ortodoxă şi a fost unul dintre traducătorii Bibliei româneşti. Pe lângă aceasta, a tradus şi prelucrat din ruseşte nenumărate lucrări teologice şi a ctitorit şcoli şi biserici. (Cristian Bostan)