De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
71 de ani de la trecerea la cele veşnice a patriarhului Miron Cristea
Ieri, 6 martie, s-au împlinit 71 de ani de la trecerea la cele veşnice a vrednicului de pomenire Miron Cristea, primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Cu acest prilej, la Catedrala patriarhală din Bucureşti a fost săvârşită o slujbă de pomenire pentru primul Întâistătător al Bisericii noastre. Născut la data de 18 iulie 1868, în localitatea Topliţa, judeţul Harghita, Miron Cristea a urmat cursurile Facultăţii de Litere şi Filosofie a Universităţii din Budapesta unde a obţinut şi doctoratul, cu o teză despre viaţa şi opera lui Mihai Eminescu.
Miron Cristea a fost tuns în monahism în anul 1902, iar şapte ani mai târziu a fost ales Episcop al Caransebeşului. În anul 1919, a fost ales Mitropolit primat al României întregite, iar la 4 februarie 1925 a devenit primul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, fiind întronizat la data de 1 noiembrie în acelaşi an, informează TRINITAS TV, citat de BASILICA.Patriarhul Miron Cristea a trecut la cele veşnice la data de 6 martie 1939, la Cannes, în Franţa. A fost înmormântat în Catedrala patriarhală din Bucureşti, acolo unde, de-a lungul timpului au fost înmormântaţi şi alţi trei patriarhi ai României: Nicodim Munteanu, Iustin Moisescu şi Teoctist Arăpaşu.