„La Sfântul Ioan a venit Izvorul nemuririi să ceară botezul și S‑a revelat Sfânta Treime. Mântuitorul Hristos, peste Care S‑a pogorât Duhul în chip de porumbel și S‑a odihnit peste El, a fost
72 de ani de la trecerea la Domnul a patriarhului Miron
Ieri s-au împlinit 72 de ani de la trecerea la Domnul a primului patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea. Soborul Catedralei patriarhale a săvârşit sâmbătă, 5 martie, o slujbă de pomenire.
În cadrul Sfintei Liturghii, ieromonahul Corneliu Andraşco a prezentat momentele biografice importante şi faptele vrednice de pomenire ale patriarhului Miron Cristea, al cărui mormânt se află în Catedrala patriarhală. "Anul acesta, la data de 6 martie, se împlinesc 72 de ani de la trecerea la viaţa veşnică a vrednicului de pomenire Miron patriarhul, prilej cu care astăzi, cu o zi înainte de împlinirea sorocului, vom săvârşi după Sfânta Liturghie o slujbă de pomenire în amintirea celui ce a fost primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, patriarhul Miron Cristea", a arătat părintele Corneliu. După întoarcerea sa de la studii din Budapesta la Sibiu, a fost secretar eparhial, apoi consilier al Arhiepiscopiei Sibiului. În acest răstimp, Ilie Cristea a fost hirotonit diacon celib la 30 ianuarie 1900, iar în anul 1902 s-a călugărit la Mănăstirea Hodoş Bodrog cu numele de Miron. Un an mai târziu a primit darul preoţiei. A militat asiduu pentru emanciparea culturală a românilor din Transilvania, a sprijinit şcolile confesionale româneşti aflate sub îndrumarea Bisericii, şi pentru activitatea sa rodnică a fost ales la 21 noiembrie 1909 episcop al Caransebeşului. De asemenea, viitorul patriarh Miron Cristea s-a implicat în procesul de unificare a României, drept care a fost ales la 18 decembrie 1919 să ocupe scaunul rămas vacant de mitropolitul primat al Bisericii din România întregită. Pomenire şi cinstire pentru un harnic slujitor Ca urmare a ridicării Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Patriarhie, la 4 februarie 1925, mitropolitul primat Miron Cristea a fost ales patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, fiind învestit şi înscăunat la 1 noiembrie 1925. Astfel, a devenit primul patriarh al creştinismului ortodox românesc. La 6 martie 1939 a murit la Cannes, în Franţa, unde plecase pentru un tratament medical. Trupul neînsufleţit al patriarhului a fost adus în ţară şi înmormântat în Catedrala patriarhală. "Văzând şi înţelegând multa sa iubire jertfelnică pentru Biserică, moştenirea spirituală şi culturală pe care a lăsat-o Bisericii şi neamului românesc şi lumina înţelepciunii sale în relaţiile Ortodoxiei româneşti cu alte biserici, în duh de evlavie şi smerenie, de pioasă recunoştinţă şi preţuire, aducem omagiu de pomenire şi cinstire acestui harnic slujitor al lui Hristos şi al Bisericii Sale. Drept aceea, rugăm pe Preamilostivul Dumnezeu să aşeze sufletul său în corturile sfinţilor, mărturisitori ai credinţei şi în lumina neînserată a Împărăţiei cerurilor. Veşnica lui pomenire din neam în neam!", a spus părintele Corneliu Andraşco.