De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Duminica Ortodoxiei în Muntenia și Dobrogea
Duminica Ortodoxiei a fost sărbătorită după tradiție în eparhiile din Muntenia și Dobrogea. La catedralele chiriarhale a fost săvârșită Sfânta Liturghie arhierească, iar la final, în unele locuri, au avut loc și procesiuni cu sfinte icoane purtate în mâini de slujitori și credincioși. De asemenea, în această duminică a început și colecta pentru Fondul Central Misionar.
În Duminica întâi din Postul Mare, la Catedrala Arhiepiscopală din Târgoviște, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de IPS Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal. În cadrul sfintei slujbe, a fost citită Pastorala Sfântului Sinod la Duminica Ortodoxiei, iar la final a avut loc tradiționala colectă pentru Fondul Central Misionar.
IPS Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Sfânta Liturghie duminică la Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din Buzău. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala ortodoxă mixtă „Neagu Ionescu” a catedralei, ne-a transmis Dragoș Olteanu, consilier media eparhial.
După Sfânta Evanghelie, ierarhul a citit Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în Duminica Ortodoxiei. Cu acest prilej, toți cei prezenți au fost îndemnați să contribuie la colecta pentru Fondul Central Misionar, care este destinat ajutorării parohiilor sărace, precum și susținerii operei social-filantropice și a altor activități misionare din țară și din străinătate.
La Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, duminică dimineața, a avut loc o procesiune cu icoane la care au participat elevii seminarişti gălățeni. În continuare, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de IPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de preoţi şi diaconi. La finalul slujbei, în fața Catedralei Arhiepiscopale, elevii seminariști și credincioșii au înălțat icoanele pe care le-au purtat la slujbă, iar ierarhul le-a binecuvântat şi le-a stropit cu agheasmă. În continuare a avut loc procesiunea cu icoane, de la Catedrala Arhiepiscopală până la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos.
Aici, în Sala de Expoziţii Temporare „Sergiu Dumitrescu“, corurile reunite ale Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei“ şi Liceului de Artă „Dimitrie Cuclin“ din Galaţi au deschis programul printr-un miniconcert de imnuri specifice Postului Mare, ne-a transmis pr. Gabriel Molocea, consilier eparhial. Cu această ocazie, a fost vernisată expoziţia de icoane intitulată „2017 – Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului”. Ca semn al aprecierii şi încurajării pentru talentul şi pasiunea lor, tinerii iconari au primit din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos diploma „Icoana - frumuseţe a Ortodoxiei“, precum şi importante premii care au constat în icoane, seturi de acuarele, pensule şi blaturi pentru icoane. Duminică, PS Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Înălţarea Domnului” din Slobozia, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Slobozia. La finalul slujbei a avut loc colecta pentru Fondul Central Misionar.
PS Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a săvârşit, duminică, Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din municipiul Giurgiu, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a subliniat importanţa sfintelor icoane în cultul Bisericii Ortodoxe.
PS Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a săvârșit duminică Sfinta Liturghie la Catedrala Episcopală „Sfântul Nicolae” din Tulcea. La ora 12:00, clericii și credincioșii tulceni au pornit în procesiune, străbătând arterele principale ale oraşului. La procesiune au participat mulţi creştini, în special tineri, care au purtat icoane în mâini, arătându-şi în felul acesta dragostea faţă de Biserică, de icoane, de Dumnezeu, de valorile sfinte şi tradiţionale ale neamului nostru. Pe treptele Catedralei Episcopale, la întoarcere, s-au oficiat ectenii, s-au citit rugăciuni de dezlegare, s-au sfinţit icoanele creştinilor şi s-a cântat imnul „Cu noi este Dumnezeu”, apoi, în semn de biruinţă a Ortodoxiei împotriva ereziilor mai vechi sau mai noi, credincioşii, tineri şi vârstnici, împreună cu preoţii au înălţat sfintele icoane.