În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
80 de ani de la naşterea lui Amza Pellea
Săptămâna aceasta, evenimentele culturale din Cetatea Băniei au fost puse sub semnul tradiţiilor pascale şi al muzicii clasice. În acest context, a avut loc şi aniversarea a opt decenii de la naşterea marelui actor doljean Amza Pellea.
Biblioteca Judeţeană "Alexandru şi Aristia Aman" a aniversat joi, 7 aprilie, prin Secţia audio-video, 80 de ani de la naşterea consacratului actor doljean Amza Pellea. Cu acest pr ilej, actorul Emil Boroghină a depănat frumoase amintiri despre cel botezat de marele public "Zâmbetul Olteniei". De asemenea, au fost expuse documente şi fotografii din arhiva bibliotecii, legate de numele marelui actor şi a fost vizionată pelicula "Momente de aur cu Amza Pellea". Îndrăgitul actor român s-a născut la 7 aprilie 1931 în oraşul Băileşti, judeţul Dolj. A debutat în 1956 pe scena Teatrului Naţional din Craiova. În lumea cinematografiei a intrat în anul 1961, cu un rol în filmul "Setea". A jucat constant la Teatrul de Comedie şi Teatrul Naţional din Bucureşti. În paralel, a interpretat roluri principale în filme ca "Mihai Viteazul", "Dacii", "Nemuritorii", "Nea Mărin Miliardar". În perioada 1973-1974 a îndeplinit funcţia de director al Teatrului Naţional din Craiova. Spre sfârşitul anilor â70, a inventat celebrul personaj "Nea Mărin", un oltean hâtru din Băileştiul natal. Ultimul rol din carieră l-a interpretat pe scena pe care a debutat, la Craiova, în 1983. Pe lângă calităţile actoriceşti, a fost înzestrat de Dumnezeu cu modestie, sensibilitate şi bunătate sufletească. A plecat în lumea drepţilor la 12 decembrie 1983, în acelaşi an cu marele poet Nichita Stănescu. Evenimentele culturale au continuat şi vineri, 8 aprilie, la Filarmonica "Oltenia" din Craiova. Sub conducerea muzicală a dirijorului Alexandru Iosub, orchestra simfonică a instituţiei a interpretat Simfonia nr. 4 "Tragica", de Franz Schubert. Ateliere de încondeiat ouă la Casa Băniei Muzeul Olteniei din Craiova, prin Secţia de etnografie, a organizat în zilele de 6 şi 7 aprilie, în cadrul seriei de manifestări "Spectacolul tradiţiei", ateliere de încondeiat ouă cu specific oltenesc, dedicate sărbătorii pascale. Sub îndrumarea Asinetei Gâscan, copiii de gimnaziu şi de grădiniţă au învăţat tainele decorării, dar şi motivele tradiţionale geometrice, avimorfe, fitomorfe din Oltenia. Atelierele s-au desfăşurat la sediul Secţiei de etnografie a Muzeului Casa Băniei, din strada Matei Basarab nr. 16. Surprizele pregătite copiilor vor continua, spre sfârşitul lunii aprilie, cu ateliere de olărit şi ţesut.