De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
8000 de participaţi la „Şcoala Altfel“ de la Muzeul ASTRA
Aproape 8000 de elevi, profesori, părinţi, turişti sau localnici au trecut pragul Complexului Naţional Muzeal (CNM) ASTRA din Sibiu pe tot parcursul programului „Şcoala Altfel să ştii mai multe, să fii mai bun!“. Timp de cinci zile vizitatorii au avut parte de un program plin cu activităţi culturale, educative şi dinamice, acţiuni realizate cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.
La Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, au ajuns, în cursul săptămânii dedicate programului „Şcoala Altfel“ nu mai puţin de 110 grupuri formate din elevi şi profesori. La Târgul de ţară din Muzeu, aceştia au învăţat să gătească mămăliguţă cu brânză sau bulz ardelenesc, iar la desert învăţăceii au pregătit împreună cu bucătari pricepuţi plăcinte tradiţionale cu măr, urdă, ceapă, varză şi brânză dulce, conform unui comunicat transmis de biroul de presă al CNM ASTRA.
„La câţiva paşi de Târgul de ţară, am organizat şi alte ateliere, cum ar fi cele educaţionale. Pentru început, elevii s-au instalat pe rând în băncile înguste din lemn, aşezate într-o sală de clasă. Apoi au citit din manuale vechi de peste o sută de ani. Ei bine, într-un astfel de peisaj se învăţa carte, pe vremuri, la Şcoala din Ticera, în Munţii Apuseni. Această şcoală este un monument funcţional în Muzeul ASTRA, folosit frecvent de muzeografi pentru expoziţii, dar şi pentru susţinerea unor prelegeri despre cum arăta învăţământul în trecut“, a declarat Ciprian Ştefan, managerul CNM ASTRA. 5402 participanţi au răspuns prezent în programul „Şcoala Altfel“, etapa organizată în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.
În cadrul programului „Şcoala Altfel“, în Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder“ şi Muzeul Civilizaţiei Transilvane au fost organizate zilnic vizite ghidate. Elevii interesaţi au descoperit astfel obiecte unice, de o mare valoare culturală şi istorică. De pildă, în cadrul expoziţiei permanente „Din cultura şi arta popoarelor lumii“, vizitatorii au putut să studieze o mumie egipteană cu sarcofag, un exponat foarte rar în România, conform comunicatului transmis de CNM ASTRA.
În total, Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder“ a înregistrat 657 de participanţi în programul „Şcoala Altfel: să ştii mai multe, să fii mai bun!“. La Casa Artelor şi Muzeul de Etnografie Săsească „Emil Sigerus“ acelaşi program a strâns 240 participanţi.
În perioada 6-10 aprilie, 273 de copii, şcolari şi preşcolari şi-au şlefuit abilităţile practice şi pasiunea pentru meşteşuguri tradiţionale în Muzeul ASTRA. Acest lucru a fost posibil în atelierele de pedagogie ale Muzeului ASTRA, deschise în Casa Hermes din Piaţa Mică. Unii au învăţat aici cum să picteze pe lemn sau pe sticlă, iar alţii au învăţat cum se făuresc figurinele din lut.
Astfel, în cadrul Olimpiadei „Meşteşuguri artistice tradiţionale“, faza judeţeană, au participat 250 de concurenţi şi vizitatori, iar în cursul programului „Şcoala Altfel“ 950 de copii şi însoţitorii lor au urmărit filme documentare în sălile de cinema ale ASTRA Film. (Oana Rusu)