La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a fost lansat miercuri seară, 13 noiembrie 2024, volumul „Forme de organizare și funcționare a monahismului ortodox: tradiție
88 de ani de la trecerea la cele veșnice a Episcopului-ctitor Roman Ciorogariu
Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârşit Sfânta Liturghie, duminică, 21 ianuarie, la vechea Catedrală Episcopală, Biserica cu Lună din Oradea. La 21 ianuarie s-au împlinit 88 de ani de la trecerea la cele veșnice a Episcopului-ctitor Roman Ciorogariu al Oradiei.
Episcopul Roman Ciorogariu al Oradiei (6 decembrie 1852 - 21 ianuarie 1936) a fost primul episcop al cetății orădene de la reînființarea eparhiei (1920-1936), care își doarme somnul de veci în necropola Bisericii cu Lună, alături de episcopii Nicolae Popovici (1936-1950) și Vasile Coman (1970- 1992).
Preasfinţitul Părinte Episcop Sofronie a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură despre chemarea vameșului Zaheu adresată de Mântuitorul Iisus Hristos (Luca 19, 1-10), subliniind forța extraordinară de convertire a Părintelui ceresc, Care nu cucerește printr-o autoritate punitivă, ci prin bunătatea-I fără margini și dragostea Sa copleșitoare descoperite de și prin Iisus Hristos - Fiul lui Dumnezeu și Fiul Omului -, Care este Chipul și Icoana prin Care poate fi cunoscut Tatăl, în Duhul Sfânt.
În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul l-a hirotonit diacon pe teologul Vlad-Teodor-Mihai Matei, pe seama Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din Parohia Șuncuiuș, Protopopiatul Oradea.
La final, soborul slujitor în frunte cu ierarhul a săvârşit slujba de pomenire pentru Episcopul Roman Ciorogariu al Oradiei.
Pr. paroh Teodor-Dinu Cristea a mulţumit ierarhului pentru slujirea arhierească prilejuită de împlinirea a 88 de ani de la trecerea la cele veșnice a episcopului-ctitor al reînființatei Eparhii a Oradiei în urmă cu 88 de ani.
Preasfinţitul Episcop Sofronie a vorbit despre importanța prețuirii înaintașilor și strămoșilor, la loc de mare cinste, în sufletele orădenilor și bihorenilor dreptmăritori, fiind îndemnați de conștiința neamului nostru să îl așezăm pe „Arhiereul cu dreapta frântă”, Roman Ciorogariu, patronul spiritual al eparhiei, cel care a îndeplinit o veritabilă lucrare mucenicească, de neînfricat mărturisitor al lui Hristos și al valorilor neamului nostru românesc în vremuri tulburi.